Wednesday, December 16, 2009

Revolusi, Perubahan, Hijrah.

Hidup makin susah. Haih.

Astaghfirullah, tak elok mengeluh. Selalu aku tak bersyukur, bila tak dapat kasut, aku mengeluh. Tapi aku lupa ramai lagi yang tak berkaki.

Azam macam2 awal2 cuti aritu, tapi haprak gak. Haha. Mat Jenin sungguh. Cakap nak belajar masak, makin lama makin malas nak tolong mak kat dapur. Cakap nak belajar main drum, datang jamming skali pastu tak datang terus. Cakap nak taqarrub, sempat sebulan je (tu pun 2-3 minggu) solat jemaah kat masjid. Ape la nak jadi ngan aku ni. Oh, majlis qiraat di Masjid Negeri aritu pun sekali je aku join. Makthurat? Selang 2-3 hari sekali. Jauh drpd target 2 kali sehari. Quran? Lagi la nyer. Dok umah ni memang lagha je. Gitar ngan game memanjang.

Cuti ni susah nak online, sebab broadband dah kena potong. Lantak la. Da memang tak mampu nak buat cmne. Tapi bila internet dah xde, lagi senang aku nak banyakkan membaca. Baca r pape2 pun. And banyak idea aku nak tulis kat sini.

Dua pembacaan dari dua wacana berlainan, langit dan bumi. Yang pertama, tersenyum bila terbaca tajuk kecil dalam Al-Islam Disember 2009, 'Remaja Indie Pun Ingin Berdakwah'. Teringat aku kat blog aku ni, blog hibrid, platform bicara agama dan muzik. Tengok tajuk pun aku dah dapat agak apa yg penulis cuba sampaikan. Satu lagi artikel dalam majalah muzik bebas ROTTW, isu bile aku tak ingat, bertajuk 'Tiba-tiba Semua Orang Pandai Indie'. Artikel ni mengkritik orang2 yang mempergunakan nama 'indie' untuk menaikkan pasaran sesuatu, tanpa apa-apa rujukan. Hence, showing that this scene was superficially extreme. Define that by yourself.

Bercakap pasal Versi Harmoni, aku ada terdengar suara2 tidak rasmi yang melabel Versi Harmoni sebagai blog yang hipokrit. Yang pertama sekali, kita ada kebebasan bersuara. Aku open for komen komen positif. Dan even yang negatif, perlu lah rasional dan relevan. Kadang2 semua ni buat aku rasa nak tutup mulut, tutup komputer dan ikat tangan. Kalau lah korang sume, baca balik kat header blog ni, ada definition untuk VERSES of HARMONY (Versi Harmoni). And kalau korang sume faham maksud dua istilah tersebut, korang takkan persoalkan apa yang aku tulis dalam blog ni.
Maaf kalau ada statement yang tak benar, tapi sebelum aku kemukakan fakta, aku buat research dulu. Perkara agama bukan satu benda main-main yg kita boleh tulis tanpa rujukan. Nak-nak bila benda tu ditulis oleh aku, seseorang yang tak ramai orang anggap ada kredibiliti yg sepatutnya. Tapi bila terfikir semula tentang tanggungjawab menyampaikan, aku sabar je la. Biase r kan kena kritik. haha.

Firman Allah Taala bermaksud:






Tolong-menolonglah kamu pada jalan kebajikan dan taqwa dan jangan kamu tolong-menolong pada jalan dosa dan permusuhan.

(Surah al-Maidah: Ayat 2).



Cuma menyampaikan apa yg terlintas di hati. Kadang2 of course lah, akan ada perbezaan pendapat. If Versi Harmoni is to be labelled as hypocritical, I wouldn't mind. Everyone have their own perception, and it is one thing that I have no power to change. Versi Harmoni tetap sama. Revolusi tetap revolusi. Perubahan ni satu hijrah untuk agama. Melalui Versi Harmoni.

Beribu ribu lemon penghargaan buat pembaca Versi yang tinggalkan komen. Ilmu kalau dikongsi, insyaAllah akan ditambah berlipat kali ganda. Berjaye mesti nak same2 kan? kan? haha

Nanti sambung balik okeh. Semoga terus kekal zuhud, ditetapkan iman, dimantapkan takwa, dipelihara dari dosa dan tidak goyah dengan ujian.
Salam alaik~

p/s: terfikir untuk buat satu blog baru. totally about music. and versi harmoni maintain about perkongsian ilmu. kalau kne label hipokrit lagi tataw r.. ahaha (^_~)

Saturday, November 21, 2009

Kenapa Saya Berhijab?

Kenapa saya berhijab? Tak faham la.
Ooo... Kenapa saya bertudung. Haha. Emm..camne nak cakap ek..


1st sekali, awak tau kan hukum agama memang suruh wanita menutup aurat.
Yang saya tau, just in case awak tak tau la kan, aurat seorang wanita dengan seorang lelaki yang bukan muhrim adalah seluruh badan kecuali muka dan kedua tapak tangan. Dan jika wanita itu terlalu cantik sehingga mampu menimbulkan fitnah, maka hendaklah dia menutup seluruh badan.


Yela, saya tau ada yang pakai tudung ni sebab mak atau abah yang suruh, tapi tu la diorang. Tak boleh la kita nak bersangka buruk dengan mereka2 ni, sebab soal keikhlasan ni antara individu dengan Tuhan je. So siapa yang pakai tudung semata-mata sebab nak jaga nama parents je, rugi lah diorang kan.


Camne plak kalau saya pakai tudung sebab nak cantik? Haha. Lagipun rambut saya ni tak cantik pun. Segan la saya nak tunjuk2 kat orang. Pahala saya pakai tudung mungkin tak dapat. Tapi at least saya tak berdosa sebab tunjukkan aurat saya. Haa..satu lagi. Orientalis barat kata bila Islam wajibkan pemakaian hijab ni, sebagai satu pencabulan hak asasi seorang wanita. Tapi mereka tak faham, bila kita tunjukkan aurat kita, maka jatuhlah maruah kita sebagai seorang wanita. Semakin terpelihara aurat kita, semakin tinggi lah maruah wanita. 


Memang logik la kalau saya pakai tudung kan. Awak cakap parents saya orang baik2. Betul didikan agama yang diorang berikan untuk saya. Tapi kalau awak persoalkan pulak kenapa mesti pakai tudung labuh, lagi banyak la yang saya nak explain. Sebab saya rasa lagi selamat bila pakai tudung labuh. No worries, not at all. Tak risau terselak ke, kena tiup angin ke. Tak wajib pun pakai tudung labuh ni, tapi iman saya belum cukup kuat. Saya takut api neraka.


Em? Kenapa mesti kaitkan saya dengan diorang? Awak sendiri tau kan, ramai yang pakai tudung, tapi tak menghayati makna sebenar tutup aurat tu. Bila jadi macam ni, ramai lah yang akan pakai tudung, tapi pakai baju ketat-ketat, pakai seluar kecik2. Ish, dah la. Saya sendiri pun jadi malu dengan kaum sejenis saya ni. Bila diorang buat macam tu, that's mean diorang just pakai tudung kerana adat. Mereka tau; tutup aurat = pakai tudung. Ntah2 kalau ditanya, dorang tak tau pun maksud aurat seorang wanita.


Astaghfirullah, terlanjur cakap pulak. Haha. Bersangka baik dengan diorang kan. Semoga Allah berikan kesempatan hidayah untuk mereka. 


Camne nak dapatkan keikhlasan? Oooo.. Saya faham maksud awak. Saya pun selalu jugak terfikir pasal ni. Bagus jugak awak tanya. Mesti ada kefahaman tentang Islam! Tahu sebab sebenar menutup aurat. Kesedaran tu akan datang dengan sendiri. Tips saya ada tiga, saya dah bagitau awak kan? Cara untuk dapat keikhlasan? 1st skali, beribadah. 2nd, istiqamah. 3rd, khusyuk. Tu cara saya sendiri, orang lain mungkin lain pendapat.


Yang penting sekali, buat. Jangan bagi alasan-alasan mengarut. 


Kenapa tanya macam-macam ni? Awak tak sihat eh? Haha. Ape pun, thanks r. Harap2 jawapan saya ni cukup untuk soalan2 awak tadi.


Sangat2 cukup. Perbualan ringkas dengan seorang adik tingkatan empat di suatu petang yang hujan renyai2 (adik jual kuih raya gak, selang 2,3 gerai dari gerai aku). Banyak kali dah bertegur, akhirnya terkeluar jugak soalan tu daripada mulut aku. Terbaik r. Jawapan dier lebih kurang cmni r, yang aku ingat~


Dah lama tak update blog. Sibuk berniaga. Later. Salam istiqamah =)
Semoga setiap ibadah kita 'fisabilillah'.


Oh. Pointer teruk. Result super teruk. Sabar lah duhai hati. ('_')


Saturday, November 14, 2009

Digging Up: RTW9

This afternoon, I went to SEMSAS, my brothers' school.
"Abang, nak masuk bilik jamming sekolah tak?"
"Takpe ke? Takut nanti cikgu marah plak."
"Takpe, cikgu takde. Angah handle."
"Orait. Jom jom."

The room got some quite good equipment around.  Well, you got to admit those schools with orchestra are always have big amount of money spent on their musical instruments. As my brother and me entered the room, those Form 4 students were about to play 'Si Dia' by Julie Goes Overseas. Well, that's what I call pure independent music.
As I looked around, there was a couple of Marshall amplifier (I could tell that it was 100W or more), a Hartke amplifier (for the bass guitar) and also a Yamaha drum set. There is one Gibson Les Paul guitar (I could tell that it was the ES series, but I'm not sure which one it is) and a Yamaha Pacifica guitar. The bass was a Fender Precision. Those guys does have some potential, and I'm sure they will do better if they have the focus.

Larry's blog told me to dig it up, and I was thinking to dig up some music from the upcoming Rock The World 9.

Bunkface

This band was known as a phenomena for the independent scene of  Malaysia. Some might say that this statement is a poor judgement by an amateur like me, but they have to admit that this band really make up the scene. Suddenly, as those guys were playing 'Situasi' and 'Revolusi', everybody knows indie! They have been conformed as one of the images and icons of independent scene. Well, they really have made the Revolution of the current Situation.
During the performance at the KL Tower Indie Fest (Part 2) 2009 (click here for my review), they have been quite  f***ed up by the crowds. The issue was about them being the front cover for a local mainstream magazine. Well, ain't got no comment on that.
Hopefully this time The Land of Hope will have them performing Fine as the High School Rocker without any problems caused by those Silly Lilly's. (^_^)

Robot Asmara

I have listened to one of their demo's but that was a long time ago. Well, ain't following this band so much actually. Let's proceed.

Zee Avi

Well, everyone must have known about Bitter Heart, of even Kantoi. This girl was a legend. She was fighting for the independent scenes of Malaysia in the United States, and unexceptionally was one of my idol. Patriotism is something you should practice in everything you do. Acoustic could never be too good for her and besides Estrella, she was one of the reason I've started to dig up everything about jazz music. Love Zee Avi!

Bittersweet


Kaiser Cheifs. Known for their identity of their black spectacles and the smart appearance, this band also have a superb keyboardist. They have stood tall and proud for quiet a long time and still, they have all sorts of fans from all over the world. This band is one of the band that I really longed to watch. Their live performance was a lot better than their records and I was absolutely sure, the British slang they use is one of the reasons they attracted a lot of fans from all over the world. Capital E, Perfect Match, Kucing Hitam, there's a long list of top hits. They really got a strike. Hopefully the stage lighting that night will be on their side!

Republic of Brickfields


Aru. Koffin Kanser? haha. Those are two things mostly related to ROB. So now it's time for a little Jamaican reggae music. Quit moshing for a while, and start dancing around in the music of love! One thing that I always remember about this band is that, Paan introduced me to them! Quite some effective track they have (which I know) is great enough that you can sing along until your throat is sore! There's no need for me to remind you about 'Ganjaran', 'Emansipasi' and the one I love the most, 'Orang Planet'. Don't really like to listen to Koffin Kanser, but I love Aru as in ROB. Go Aru!

Restraint

"Forget The Difference, Lets Work As One". Restraint, the HARDCORE PRIDE! This band has a bunch of hardcore kids all around the country ready to do some Pig Circle or even the Wall of Death. A little advice for the crowd, make some space for their fans when this band is performing. I've listened to their track of Pure From Blood and they really have the sound of pure hardcore. Well, I might not have any credibility to comment on their performances and songs, but here's a little trivia; the drummer of Restraint is the same drummer of Cassandra (hit that double pedal hard, man!). Until The End, Pure From Blood, This Promise, well, those are the things that make my heart rate doubled.

Kugiran D' Tepi Pantai


DAMN! I thought this quartet (it was instrumental, if you wasn't informed) was no longer survived! For it was the tunes of my half-century father (well, my father really listened to this quartet, and me too!). Not much overdrive, almost all-clean effects, tricky riffs and tight bass line. This might be the first time I see those guys performing (and it might be the last, too!). The best track for me is always 'Smash Your Head to the Wall'.

Meet Uncle Hussain

This is the band rising up, taking their perfect position on the scene together with Hujan, but having an early downfall compared to Hujan. I thought they were no longer performing (but some sources says that there will still be MUH even without Lan). Missed their songs such as Hanya Khayalan, Halusinasi, Mahkota, Pura-pura and the my fingers ached as the list goes on~

Car Crash Hearts


This band is new, but I know they got massive potential. The first time I saw them performing is when they were playing as the opening scene for the Rockaway 09. The only song I've listened is 'Rahsia' and I know they might as well have a strong position on the mainstream.

Skudap Skudip


Shah Alam RAWKS!!! Those guys were exceptionally awesome and they was always so down to Earth. There will be so much fun if Dodd was holding the microphone. I've remembered one time when we were jamming at Applejam Studio in Seksyen 7, Shah Alam, I met the keyboardist of Skudap Skudip on the way upstairs. From the outside of the studio, we heard them playing their songs. Ever heard of 'Mamamu Benci Aku', 'Mengapa Kenapa', 'Lari', 'Potret' and 'Gadis Jadian'? Bukan sudu, bukan sudip, tapi Skudap Skudip! Go DODD! royal town ska~

Couple

One word for this band. COOL! They have been around for quite a long time and they were still kicking. Always a good time for NOTHING CRAPPY and start to sing along again! No need for further writings about this band... Everybody knows it when it comes to Aidil and Ariana.

40 Winks


A ska band from Klang (if I was not mistaken) consist of 10 guys with such an amazing brass sections and established pipes functions. Those guys can really kick some cool sounds out of their performance. Last watched them during the Peace to World 09 by Twozhe Production. 'Mak Minah', 'Over You Follow My Heart' and ect, they do have the sounds.

The Times


THE TIMES. This is a really great band. They sounded almost close to OAG but still, they have the identity themselves. Naza always have a great and *a word is lost here* control over the crowd. This band was my addictive, and still they be. Mono played a great and tight bass line and as far as I remembered, he played the bass for The A.C.A.B during the KL Tower Indie Fest.

Fuhh...tiring post. Well that goes all. Till next time.

p/s: here I go, promoting the English language again~ =P

Monday, November 9, 2009

Signifikan CAN4600 a.k.a S.N.I.O.P

"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."


Statement di atas cuma hiasan semata-mata.
15 tahun yang lepas, abah pakai motor honda je. model ape aku tak ingat r plak. Tapi bukan C70 r. Motor tu r yang hantar aku pegi skolah hari2.


Then satu hari tu, lahirlah Mohd Syahir bin Yem (AA). Lalu dengan bertungkus lumus abah pun mencari duit... sebab bila AA lahir, dah ada abah+mak+abg+angah+AA. so motor dah tak muat nak naik sume2. 


Lalu dibelilah oleh abah sebuah proton saga CAN 4600. mahal giler bayar muka time tu.
Ape yg significant sangat dengan kete burok nih? Haa.. untuk aku kete ni sgt sentimental value. (teringat aku time MMS dulu, ade soalan utk aku, "adakah anda seorang yg sentimental?" jawapan dier, ahaha, sgt2.=P)


So jom follow aku. Menyusuri balik ape yg kete ni dah endure for the past 15 years...


Kete ni lah...
Yang abah letak sticker S.N.I.O.P. So kete tu sampai skrg dikenali sbgai 'senaiyop'. Abah pernah bgtaw aku maksud dier, tapi aku tak ingat. Yang aku ingat Sometimes N__ I___ O___ People. lebey kurg cmtu r...


Kete ni lah...
Yang hampir cekik adik aku. Dier main2 kat tingkap, ntah cmne aku pegi tekan suis tutup tingkap. Tingkap tu naik, leher dier tersangkut. Yang mak aku plak, panic attack, bukak pintu. Tergantunglah beliau kat pintu tu. Kelakar giler. Cubaan membunuh aku gagal. haha


Kete ni lah...
Yang amek aku lepas khatan kat Bilik Kaunseling SKPS mse darjah 1. Giler memori time tu. Rse nak gelak pon ade. 


Kete ni lah...
Yang abah letak mainan untuk hadiah hari jadi aku mase darjah satu. Aku nampak abah letak dalam but, pastu aku ngamuk2 nak. Tapi abah tanak bagi gak. Last2 time besday aku abah bagi. haha. sori abah. huhu segan2...


Kete ni lah...
Yang hantar aku pegi interview MRSM mse lepas UPSR. Tapi tak lepas..huhu


Kete ni lah...
Yang aku, abah, ngan paklang naik nak pegi daftar kematian arwah anjang dulu. huuuu


Kete ni lah...
Yang hantar aku pegi daftar SMK Seri Kuantan. Yang amek aku time aku nak outing. Yang ambik aku time aku nak overnight.


Kete ni lah...
Yang abah ngan aku 2 org naik nak pegi amek result PMR. Yang terpaksa berbaris tanpa segan silu dgn kereta2 yang jauh lagi mahal.


Kete ni lah...
Yang abah bawak aku pegi beli jam baru ngan makan mee bandung sebab dapat straight utk PMR dulu. 


Kete ni lah...
Yang hantar aku 200++ km ke KL untuk daftar ASiS. Walaupun cuma 3 kali, daftar, ambik aku lepas SPM ngan time ambik result SPM.


Kete ni lah...
Yang straight pegi nilai 3 pas amek result sbb nak celebrate kejayaan aku (dapat jam tgn RM10 je.. haha. redha je la..)


Kete ni lah...
Yang abah pakai nak hantar aku ngan Shiqin pegi dating time hujan pas SPM! haha. Penting ni. Boleh citer kat anak2 aku nanti.


Kete ni lah...
Yang abah pakai untuk hantar aku pergi temuduga JPA. 


Kete ni lah...
Yang abah ngan aku naik nak pergi menghadap ADUN Panching, Pejabat Wilayah FELDA, Pejabat FELDA Panching, Pejabat Datuk Suhaimi untuk cari sumbangan nak masuk INTEC.


Kete ni lah...
Yang hantar aku datang INTEC. Pastu malam b4 register pakcik aku ngan aku bawak pegi jamming kat Klang. Pastu kene sondol ngan kete Cina. Pastu pakcik aku pau sume duit Cina tu. ahaha


Kete ni lah...
Yang baru sekali datang Shah Alam. Time nak register dulu je..huhuhu


Kete ni lah...
Yang hantar adik2 aku pegi SEMSAS. Sekali lagi, tanpa segan silu berbaris bsame2 kete2 sedan eksekutif yg smart2. ahaks! =)


Kete ni lah...
Yang jadi official transport datuk ngan nenek aku nak pegi mane2. asal kan minyak topup.. haha


Kete ni lah...
Yang akan hantar aku ke KLIA nanti (insyaAllah). Akan aku usahakan. Biar lah buruk mane pun kereta abah ni, aku tak kisah langsung.


Tak kisah langsung. Nak bukak pintu susah. Xde CD player. Air cond slow. Taley kunci pakai bunyi2. Nak bukak but kne pakai kunci. Kne himpit2 ngan adik2 aku time balik kampung (angah bontot besar!). Hon bunyi mcm tak bunyi. Kalau time hujan masuk air. Takesah pun.


nape tak beli kete baru??? haha. tipu la kalau aku cakap niat tu xde. sume org nak kete baru. tapi post ni just nak acknowledge kete ni je. sebab aku rse abah dah 2-3 taun cakap nak beli kete baru. tak beli2 gak. nak makan pun sangkut2, lagi nak beli kete. haha. 


Aku sangat bersyukur. Ramai kawan2 aku tak dapat nikmat macam aku ni. Belajar dari kesusahan. Tak dapat peluang merasa susah. Tak perlu cemburu. haha.


so, itulah sebab aku letak gambar kete kat atas sekali tu. tu lah S.N.I.O.P kesayangan aku! 


zuhud~ zuhud~ haha

Thursday, November 5, 2009

Gig, Konsert dan Aku?

Salam~ cuti dah bermula. Start lah kerjaya aku sebagai suri rumah sepenuh masa. Haha. Basuh pinggan, basuh kain, hantar/ambik adik pegi skolah, kemas umah, ect. Tahniah r encik syahmi (-_-") . Semoga peluang utk taqarrub digunakan sebaik mungkin. 





Event yg dinantikan all year - ROCK THE WORLD 9!
Last year diorg buat kat Secret Garden, Stadium Putra. Tapi taun ni macam lagi gempak r, coz venue dier kat Sunway Lagoon, tambah plak ngan 3 stage. Memang boleh challenge KL Tower Indie Fest kot. Mantap r. Sgt2 tak sabar. Oh, entri kali ni is about gig, and concert. Aku nak point out a few ideas of mine. And sedikit tips untuk mosher2 Islam. =P


Sebelum aku pegi satu2 gig/konsert, aku akan consider a few things.
1st - Venue
Venue ni paling penting. Tengok either venue tu indoor ataupun outdoor. Venue outdoor adalah yg terbaik. Mesti pergi. Kalau venue indoor plak, consider lagi. Adakah venue itu dewan public atau pub? Kalau public hall (eg. Chin Woo Stadium Hall, MCPA Hall), passed. Meaning takkan ada penjualan/pengambilan arak kat situ. Kalau tak mesti tak dapat permit. Pemantauan PBT dari semasa ke semasa always ada. So ready r korg nak duduk lokap kalau pergi gig yg xde permit. Venue yg dimaksudkan pub/club/cafe (eg. One's Cafe, Ruums, Hard Rock Cafe) tu plak, dgn pasti menjual dan menyediakan arak. So selagi boleh, elakkan lah.


2nd - Performers
Performers pun salah satu kriteria penting gak. Jangan sekali2 kaitkan agama dalam hiburan yg macam ni. Kalau aku dah mark satu band yg melampau, aku takkan pergi gig yg diorg main. Aku nak letak contoh satu je, Carburetor Dung. Korg tau2 je la kan pe dorg buat. Kalau muzik bagus perangai macam setan pun tak gune gak bro. Kalau band hardcore sekalipun adab mesti jaga gak. Lebih2 lagi yg hina agama. Walaupun dengan dressing (contoh, Megat Hafiz ACAB Indie Fest pt. 2 ). Pakai jubah ngan serban takkan mampu beri jaminan syurga pada anda. 


3rd - Crowd
Buat prediction pasal crowd yg akan hadir, dgn range skali. Biasenye dah boleh expect, kalau gig tu free, bpe ramai org akan datang, sape yg akan datang, kalau berbayar bpe ramai, sape yg akan datang. Aku baru belajar something. Kalau line up gig tu berterabur band-band hardcore atau metal, bersedialah mental dan fizikal. For sure venue akan dipenuhi hardcore kids. Example, Peace to World aritu, Restraint, Cassandra, ect. Hardcore kids sgt2 ramai. Well, aku just duduk tepi je. Tanak masuk campur. Tapi agak scenic r dorg buat 'wall of death', 'pig circle'. Sampai aku usha sorg minah ni mosh pakai high heels. Giler punye giler.

Tapi suka gak aku nak ingatkan, takde bende yg baik tentang gig atau konsert ni. Sebab dah jelas dinyatakan,


“Apabila umatku melakukan 15 perkara maka mereka layak untuk menerima bala Allah. Antara 15 perkara itu ialah…. orang ramai menjadikan wanita sebagai penyanyi (penari-penari), alat-alat yang melalaikan (muzik).” (Hadis Riwayat Tarmidzi) 


Kalau boleh, kalau mampu elakkan lah. Jangan la ikut aku. Lagi satu, bila pergi gig, macam2 la dugaan yg korg akan dapat. Yang pertama sekali, ikhtilat lelaki dan perempuan (aku bukan opportunis atau pervert). Jaga iman, jaga nafsu. Pergi untuk mendengar muzik sebagai professional, bukan untuk berhibur semata-mata. Tapi percayalah, mampu ke iman kita?
Yang kedua plak, solat. Jagalah solat walaupun ada di venue yg macam tu. Mungkin kita dengar macam susah, tapi sebenarnya niat yg penting. 


“Dan apabila mereka mendengar perkataan yang sia-sia (lagha), mereka berpaling daripadanya.” (surah Al Qasas : 55) 


Aku pernah berjalan almost 30 minit daripada venue gig sebab nak mencari surau. Benda ni time kat Peace to World aritu r. Kitorang sampai lebih kurang pukul 1 setengah. Lepas beli tiket, terus gerak keluar. Tanya brader tiket tu, "Bro, surau katne aa?" "Adoh, sori r bro. Ni dewan Cina, xde surau". Memandangkan Chin Woo Stadium Hall tu kat atas bukit, terpaksa kitorg turun bukit pegi cari surau. Last2 jumpe kat sebuah supermarket (Giant, kalau tak silap). At last dapat gak solat jemaah. Walaupun agak lewat. Sama gak time Indie Fest, aku missed tgok Bunkface perform sebab solat maghrib. tapi tak kisah. Bunkface je pun. ahaha.


Allah SWT berfirman: “Dan ada di antara manusia: orang yang memilih serta membelanjakan hartanya kepada cerita-cerita dan perkara-perkara hiburan yang melalaikan; yang berakibat menyesatkan (dirinya dan orang ramai) dari agama Allah dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan; dan ada pula orang yang menjadikan agama Allah itu sebagai ejek-ejekan; merekalah orang-orang yang akan beroleh azab yang menghinakan.” (surah Al Lukman :6) 


Hiburan adalah salah satu cara untuk syaitan menyesatkan kita. Apabila kita lalai, kita takkan mampu pertahankan iman kita yang senipis kulit bawang ni. So how? Tak boleh. Serius.


So nape aku still join benda2 mcm ni? Cause it's a field of interest. Cause it's an obsession. Cause it's some feeling that you will enjoy without taking drugs. Memang aku nak kurangkan. Tapi slow2 r. Susah nak stop terus. Hopefully aku berjaya r. haha. Semangat tu ada, mebi usaha belum cukup. Pape pun, tak sabar nak tunggu Rock the World 9.


nota: -no offense kpd member2 moshing time rock the world nanti. Enjoy tetap    enjoy beb!
        -cuma peringatan kpd diri sniri, dan member2. 'syahmi, bile la kau nak insaf ni...' (-_-")


chow~


Sunday, November 1, 2009

Nak Jihad? Nak?

Selalu kita dgr kan? "Aku nak pergi Palestin, nak lawan Israel. Nak jihad dan syahid fisabilillah." Jom tengok balik, kalau pergi Palestin dan maut with a single shot from the enemy (laknatullah), bukankah satu pembaziran? Sebenarnya, jihad yang lebih besar adalah jihad melawan hawa nafsu. Ni bukan bermakna jihad di medan peperangan adalah sia2, tapi as a matter of fact, cubalah melawan hawa nafsu anda terlebih dahulu. Pahala tu tetap ada.


"Barang siapa yang bercita-cita mati syahid kerana Allah, nescaya akan diletakkan oleh Allah kedudukannya di tempat para syuhada sekalipun dia mati di atas tempat tidurnya." - Muslim, Abu Daud, Tarmizi Nasai dan Ibn Majah


Berniat baik tidak salah. Yang penting dapat ikhlaskan hati. Jangan cuma bagi kata2 kosong je. Tapi cita2 murni tu, syahid adalah impian semua muslim sejati. Pernah dengar tentang Salahuddin Al-Ayubi? Seorang pejuang Islam yg sangat, sangat, sangat zuhud. Salahuddin pernah menakluki Jerusalem dan Baitul Muqaddis. Taktik yang digunakan oleh Salahuddin juga merupakan taktik yang masih digunapakai hingga sekarang dan terbukti berkesan. Selain itu, taktik perang beliau juga telah diletakkan di dalam buku "The Art of War". 


Persoalannya sekarang, dimanakah 'Salahuddin' untuk menentang Israel. Bila terfikir tentang Salahuddin, aku terfikir seorang je. Syed Hassan Nasrallah. Perjuangan Hizbullah menentang Israel boleh digambarkan seperti perjuangan Salahuddin. Betul x?


Sekarang aku sgt2 redha dgn result nanti. Tak tau la nape sem ni aku spoiled giler. Nak cakap selalu keluar pun tak gak. Maybe selalu lalai kot? Selalu tidur lama. Or selalu tak cukup tidur. Ntah la. Nak buat post mortem pun malas dah.


Tak semangat nak tulis pape. Rasa sgt kosong. Tak suka r. Rasa jauh. 
(-_-)

Sunday, October 25, 2009

Ikhtiar Terakhir.

"Ya Allah, sekiranya kegagalanku membawa fitnah kepada Islam 
dan perjuangan, maka Kau cemerlangkanlah aku dalam setiap perkara.
Dan sekiranya kejayaanku membuatku jauh dari Islam dan perjuangan,
maka kau lebih berhak menentukan selayaknya untukku.
Kerana aku imani, tiada apa yang Kau takdirkan sia-sia
melainkan ada hikmah yang belum tersingkap nilainya."

Entri pendek penguat semangat.
Terima kasih saudari Fatihah atas peringatan.
Doakan kejayaan aku, kawan-kawan.

Wednesday, October 21, 2009

Anjing Haram. Manusia?

*petikan dari ainulnajah.
LEMBU: Hai anjing, apa habaq? Macam ada
yg tak kena je?

ANJING: Aku tengah tension nih. Mau je
aku gigit manusia tadi.

LEMBU : Eh? kenapa?

ANJING: Aku lalu tepi dua orang manusia
lelaki dan perempuan yang sedang
berkepit. Tetiba si lelaki terperanjat
dan terus melompat dan berkata "Hoi
anjing, pergi jauh-jauh, najis!".



LEMBU: Ya, lah. Ko kan haram. Najis
tahap berat bagi manusia. Biasalah tu.

ANJING: Kalau aku najis sekali pon,
kalau dia tersentuh aku, boleh disamak.
Yang dia sentuh dan raba-raba awek dia
tu apa? Boleh ke nak samak dosa?

LEMBU: Betul tu. Memegang wanita yg
bukan mahramnya tanpa ikatan yg sah,
lebih dahsyat kenajisannya daripada
memegang ko anjing, malah tak boleh suci
sekalipun disamak.

ANJING: Wah.. ayat ko memang power la...
manusia kena ubah pepatah "Pandai macam
LEMBU"

Sedikit Penjelasan:

Daripada satu hadis yang diriwayatkan
daripada ibnu majah menyatakan bahawa
"Bergomolan dengan babi (khinzir) itu
adalah lebih baik berbanding dengan
bersentuhan (secara sengaja) dengan
wanita yang bukan mahram". Bersentuhan
(dengan sengaja & apatah lagi bertujuan
syahwat)adalah berdosa dan wajib
bertaubat (bagi membersihkan dosa).
Sedangkan menyentuh anjing tidaklah
berdosa dan hanya perlu disuci (bukan
bertaubat). Menyentuh anjing bukanlah
satu kesalahan (dosa) atau maksiat.
Tetapi, menyentuh wanita bukan mahram
adalah berdosa dan merupakan maksiat.

Di dalam satu riwayat hadis yang lain


yang maksudnya, "Sesungguhnya kepala
yang ditusuk dengan besi itu lebih baik
daripada menyentuh kaum yang bukan
sejenis yang tidak halal baginya'.
(Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)



"Katakanlah lagi (kepadanya): Adakah
sama orang-orang yang mengetahui dengan
orang-orang yang tidak mengetahui?
Sesungguhnya orang-orang yang dapat
mengambil pelajaran dan peringatan
hanyalah orang-orang yang berakal
sempurna". (Surah Zumar: 9) 


Terbaca thread ni kat ILI. Terbaik r.
Memang senang kita cakap, senang jugak kita nak buat. Aku mampu cakap pasal ni sebab aku pernah ada pengalaman. Bisikan suruh kita buat maksiat bukan senang nak dielakkan. Iman yang belum cukup mantap belum tentu mampu halang nafsu. 
Bila keluar dengan ex aku dulu, tak pernah aku sentuh dia. About 7 tahun kitorg keluar, tak pernah cuba.
Bukan bermakna niat itu tiada, just mungkin aku dilindungi Allah. Alhamdulillah r kan.
Last2, kitorg putus macam tu je. Tak menyesal pun tak pegang tangan dia.
Untuk para lelaki, kawal nafsu anda dengan solat. 
Para tabi' tabiin dulu elak maksiat macamne taw, 
BERIBADAH SAMPAI TAK LARAT LAGI 
NAK BUAT MAKSIAT.
Untuk para wanita, jangan sangkakan pakwe anda seorang TAHFIZ, pakai SERBAN atau bersekolah AGAMA, mereka terlepas dari bisikan kemaksiatan. Ketahuilah BAHAYA NAFSU LELAKI (dari blog ustaz zaharuddin). Aku cuma mengingatkan. 
Diri sendiri dan sahabat2. Semoga dilindungi. InsyaAllah.


وَلاَ تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ
Ertinya : Dan janganlah kamu menuruti langkah-langkah Syaitan, sesungguhnya dia adalah musuh kamu    yang amat jelas ( Al-Baqarah : 168 )



Saturday, October 17, 2009

Of Singularity.



Ini bukan post tentang sains.
Ini tentang CINTA.
Setuju tak, kalau aku cakap, CINTA itu cantik, indah, bersih. Yang buat CINTA jadi buruk, hodoh dan kotor adalah PELAKUnya. Kalau betul CINTA itu dikoordinasi, mesti boleh dibawa ke syurga. InsyaAllah.

Meh aku nak try kaitkan;
Ujian itu TARBIAH Allah. Selepas ujian, sepatutnya kita SEDAR dan berubah menjadi lebih baik.
Kalau PUTUS CINTA dikatakan ujian;
PUTUS CINTA itu TARBIAH Allah, kita sepatutnya SEDAR dan berubah selepas break up. kan2? haha

Ingat tak cerita tentang Nabi Adam, dan bagaimana baginda boleh dicampakkan ke dunia?
INGAT tak sebab utamanya?
WANITA. Hawa menjadi sebab Nabi Adam A.S dimurkai Allah dan dicampakkan ke dunia.
Bukan untuk menyalahkan Hawa, kerana di tengah2 hubungan Adam dan Hawa itu, ada IBLIS.
Dengan rasa cinta yang difitrahkan Allah kepada setiap manusia, ada pula SYAITAN untuk menyimbah minyak ke dalam api nafsu.

Fikir sekejap. Kalau Nabi Adam pun mampu ditewaskan oleh syaitan LAKNATULLAH, yang menggunakan WANITA sebagai SENJATA,
Ape lagi kita, manusia biasa ni. Solat pon kadang2 bocor. Akidah belum mantap. Iman naik turun.
Mudah sangat kalau nak dihasut. Piece of cake je bro.

Oh. Ade hosmet aku baru break up. Giler kesian tgok beliau. DOWN to hell.
*boleh plak time lab C++, komputer pon beliau tak bukak. Naya. Seb bek x kantoi ngan puan umi.
  -_-"
Tgok keadaan beliau, nak gelak KESIAN, nak sedih sekali TAK MAMPU. nak carikan awek lain TAK BOLEH. Haha. Sori bro. Teman kau karaoke je r ek?

Sabda Rasulullah S.A.W,

“Aku melihat ke dalam syurga, maka aku melihat kebanyakan penduduknya adalah fuqara (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penduduknya adalah wanita.” (Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Ibnu Abbas dan Imran serta selain kedua-duanya)

Imam Qurthubi rahimahullah menjelaskan hadis di atas dengan pernyataannya:





“Penyebab sedikitnya kaum wanita yang masuk syurga adalah hawa nafsu yang mendominasi pada diri mereka, kecenderungan mereka kepada kesenangan-kesenangan dunia, dan berpaling dari akhirat kerana kurangnya akal mereka dan mudahnya mereka untuk tertipu dengan kesenangan-kesenangan dunia yang menyebabkan mereka lemah untuk beramal...”


Ini bukan bicara seksis. Ini kenyataan. Tak semua wanita berjaya memelihara iman. apatah lagi dengan ratio 1:26 lelaki dan wanita dunia. sepatutnya wanita dah tak memilih calon suami, kerana terpaksa bersaing dengan 25 wanita lain untuk menjadi isteri. haha (^_^)


Pergh. Cakap pasal bende2 cmni best je kan. haha. Tapi aku sendiri xtaw dapat x kawal diri. Iman aku ni berubah. Kejap naik, kejap turun. Semalam menangis insaf, hari ni gelak balik.


Pape2 pon. Jom r try improve diri sniri. 
Igt, sesetengah perasaan tu x sepatutnya dizahirkan. Akan wujud sendiri dengan redha Allah. 
burp...;p 

Friday, October 9, 2009

Dia tau. Balasan sentiasa ada.

Prejudis. Always jadi mangsa prejudis.
Tak semua manusia mampu bersangka baik, aku sendiri pon kdg2 terlajak.
Mmg Nabi dah suruh kite bersangka baik. So aku cuba utk diri aku sniri. InsyaAllah.
Dlm masa same jgk, boleh igtkan org lain.
Once occured to me.
Oh, aku main gitar, aku pergi gig. Aku suka karaoke. Aku minat XPDC ngan Restraint.
At least aku jaga diri. Aku jaga batas2 aku. Aku ingat Tuhan. Aku cuba istiqamah dalam ibadah.
Aku cuba ingatkan diri aku. Aku usaha ingatkan kawan2 aku.
Anda?
Jgn sng sgt anggap org tu jahat. Kalau terfikir perkara buruk pasal seseorang,
CARIlah the best possible answer utk bersangka baik tentang dia.
Kadang2 bercakap tanpa melakukan apa2 boleh bawak musibah.
Rasulullah pernah cakap, pasal keburukan org yg "Cakap tak serupa bikin."
(Maaf, aku tak ingat r perawi dan nas2 dier)
Boleh la search, ape kedudukan org yg 'cakap tak serupa bikin' ni dalam Islam.
Manusia. Rambut sama hitam, hati lain2.
Oh, ade bbrapa silent readers versi harmoni yg aku jumpa. Dah boleh trace anda okeh? haha
ok, back to topic.
Life's an open secret.
dalam buku tu pernah terbaca, tentang org yg prejudis.
bukan susah pon kalau nak bersangka baik kan?
Contohi iman dan takwa tabi' tabiin.
jgn ingat diri dah cukup hebat. jgn suka merendah2kn org lain.

Berhati2lah apabila berkata.
Aku penyabar. Tapi tolong jgn sampai hilang ikhlas aku.
hilang ikhlas=hilang pahala.
korang nak buat dosa, buatlah. dah terlepas tanggungjwab aku.
tapi tolong r jgn hilngkan pahala aku. pliz!

jazakallah.
Allahualam.


Allah Taala berfirman yang bermaksud: 

"Dan jiwa serta penyempurnaan (ciptaan-Nya), maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaan. Sesungguhnya beruntung orang yang menyucikan jiwa itu" 

as Syams (91:7-9)

Tuesday, October 6, 2009

Calon Solehah. (^_^)

Satu cerita untuk semua. 
Calon Solehah
NuRul IsLam
www.halaqah.net
Editor:PenaHalaqah

Usai berdoa seperti kelaziman, dia meraup wajahnya. Sunat selepas maghrib menjadi penutup ibadah senjanya lewat petang itu. Hajat memang ada untuk sama-sama meraih pahala berganda di masjid, namun keletihan diri terlebih dahulu merantai keinginan mulia itu. Serik rasanya beradu kekuatan di padang bola bersama dengan orang Arab. Ganas, agresif dan kasar. Semuanya bersatu dan berpadu dan membuahkan natijah yang kurang menyenangkannya. Tersungkur jugak dia dibentes lawan. Tangannya mencapai minyak habbatussauda’ untuk disapukan pada bahagian yang sudah nampak lebam biru kehitaman. Kakinya hampir saja kejang.

Aduh! Dia mengeluh. Matanya terpaku pada penanda buku unik yang terselit malu pada Tafsir Quran. Jamahan matanya menyatakan dalam kiasan nurani penanda buku itu unik rekaannya. Seunik bicara dan hujah pemberi “book mark” itu. Kemas dengan kesan “liminate”, berukuran comel 30cm panjang kali 5cm lebar. Kalimah bertinta ungu itu menarik perhatiannya malah tersemat utuh di hatinya. Terkesan siapa yang membaca hikmah puitis itu.

“Layakkah kita untuk mengasihi manusia sekiranya kasih dan cinta kita pada Pencipta manusia itu masih belum mantap. Tepuklah dada tanyalah iman.”

Semusim percutianku sebelum melanjutkan pengajian di Universiti Yarmouk ini, sememangnya meninggalkan kesan yang mendalam pada hatiku. Alasan yang aku kemukakan semata-mata untuk mengelak apabila Tok Ayah persoalkan tentang jodoh ternyata membuahkan satu mutiara kenangan. Kenangan yang menautkan dua hati melalui penyatuan idea mengenai CALON SOLEHAH.

“Mencari seorang calon isteri yang solehah bolehlah kita umpamakan sebagai mencari gagak putih. Semakin ia bernilai maka lazimnya semakin susah untuk kita dapatkan. Agaknya inilah penyebab ramainya anak muda yang masih mencari-cari jodoh sedangkan umur semakin meningkat…lewat menunaikan seru,”
“ Hafiz, kamu tidak mahu berkahwin ke?” eh, tiba-tiba pula Tok Ayah mengutarakan soalan cepu mas ini. Pengajian memang sudah tamat namun hajat di hati ingin menyambung ke peringkat sarjana masih segar.
“Bukan tak berkeinginan Tok Ayah tapi..hajat nak mencari yang solehah. Biar dunia tidak berat sebelah,” harap-harap inilah alasan yang agak kukuh. “Nak cari yang benar-benar solehah, bukanlah satu usaha yang mudah. Nak yang solat di awal waktu, hormati ibu dan ayah, pandai mengaji Quran, menutup aurat..ish, banyak sungguh ciri-ciri kamu Hafiz..alamat, sampai Tok Ayah berumah kat batu dua lah baru sampai hajat..”
“ Susahlah Tok Ayah…yang sipi-sipi ada lah jugak jumpa…”sempat juga aku melontarkan idea spontan aku. Tok Ayah hanya menggeleng.

Pertemuan dengan Raihanah berlaku secara tidak sengaja, ketika bersama-sama Tok Ayah singgah ke warung pagi itu. Suka benar Tok Ayah dengan nasi lemak air tangan ibu saudara Raihanah. Dia kurang mengenali siapa Raihanah. Malah daripada cerita ibu saudaranya itu Raihanah adalah anak abangnya yang tinggal di Kedah. Tamat pengajian gadis itu bermastautin sementara di kampungnya. manis tapi jarang tersenyum. Kulit asianya terlindung di sebalik baju t-shirt labuh paras lutut dan bertangan panjang itu, dengan tudung turki bercorak flora. Tiada yang istimewa sangat! Namun peristiwa malam itu di surau ternyata membuktikan bahawa gadis itu bukanlah sebarangan gadis. Mempunyai daya tarikan pada yang tahu menilai mutiara wangian syurga ini.


“calon isteri yang solehah…orang lelaki nak yang solehah sahaja, tapi kadangkala diri sendiri dia tak check betul-betul,” ngomel seorang gadis ketika perbincangan ilmiah pada malam itu apabila Tok Ayah menyatakan mengenai topic tersebut. Aku sekadar tersenyum. Kelaziman kuliah maghrib lebih berbentuk ilmiah untuk menarik golongan muda bersama-sama meluahkan pendapat. Mendengar kata-kata gadis itu aku tersenyum sendirian.
“Raihanah ada sebarang pendapat?” soal tok ayah apabila gadis bertelekung putih itu hanya sekadar menjadi pemerhati debat tidak formal itu.
“sekadar pendapat tok ayah…jika kita nak bakal zaujah kita seorang yang solehah, yang bertaqwa saya ada satu tips,”riuh seketika.
“sebelum kita kaji dan telek bakal isteri kita paling afdal kita telek diri kita dulu. Teropong dulu takat mana iman dan taqwa kita,” aku sedikit terkelu.
Macamana agaknya? Namun persoalan itu hanya berlegar-legar di fikiran kosong aku, tidak terluah.
“nak dapat bakal isteri yang solehah, paling penting syarat utamanya solehkan dulu diri anda. Di sinilah dapat kita kaitkan konsep bakal isteri yang solehah untuk bakal suami yang soleh. tabur ciri-ciri suami soleh dalam diri. Siramkan sahsiah mulia dengan sifat mahmudah lelaki soleh. Aku mengangguk tanda setuju dengan pendapat bernas itu.
“tapi, ada jaminan ke kita akan mendapat bakal isteri yang solehah?” ada qariah muda berani untuk mengutarakan soalan.
“Bergantung pada diri kita sebenarnya. Suburnya ciri-ciri lelaki soleh pada diri kita insyaAllah akan meningkatkan iman dan taqwa kita. Semakin cerahlah peluang untuk kita mendapat calon yang solehah. Jodoh adalah kerja Allah. Ingatlah jaminan Allah dalam surah Nisa’ bahawa lelaki yang soleh telah ditetapkan akan dipertemukan dengan perempuan yang solehah. Lelaki yang mukmin untuk perempuan yang mukminat.”
Raihanah melepas lelah barangkali. Lalu dia tersenyum. “ teruskan usaha mencari calon yang solehah. Tapi, dalam masa yang sama tingkatkan nilai kesolehan anda. Inilah strategi serampang dua mata, macam DEB. Cuma satu nasihat saya, jangan letakkan syarat bakal zaujah itu terlalu tinggi,”
“Kenapa pulak?” Tanya Tok Ayah. Eh, Tok ayah pun mengambil bahagian juga?
“bukankah hakikat sebuah perkahwinan adalah saling melengkapi. insyaAllah jika ada yang kurang pada bakal zaujah, tampunglah selepas perkahwinan tersebut. Hal iman dan taqwa janganlah diambil remah. Jangan nak berlebih dan berkurang dalam hal mencari pasangan kita. Mengambil kata-kata daripada laman Kemudi hati dalam Anis, kebanyakan lelaki menilai dan meletakkan piawaian yang tinggi untuk bakal zaujahnya tetapi merendahkan piawaian itu untuk dirinya…itu adalah silap tafsir.”
Alhamdulillah, sekarang terbuka sudah pemikiran ruang lingkup. Aku tersenyum. Terima kasih Raihanah. Tok Ayah juga tersenyum. Ada hikmah di sebalik semua ini.
“hafiz, ada surat untuk anta daripada Malaysia…”kenyitan mata Syahid sewaktu menyerahkan surat bersampul ungu itu diikuti dengan gelak tawa rafiknya yang lain mematikan lamunannya.

Senyuman yang berbunga di bibir Syahid seolah-olah memberitahunya bahawa warkah itu sudah pastinya daripada tunangannya, Raihanah.. calon pilihan Tok Ayah, dan juga hatinya yang kini sedang meneruskan pengajian peringkat sarjana Undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa. Alhamdulillah, gadis inilah yang telah menemukannya titik noktah pencarian calon solehah.

Syukur Ya Allah.


p/s: dipetik dari halaqah.net. semoga jelas maksud yg hendak disampaikan.
esok kuiz kimia dan c++. wish me luck!

Friday, September 25, 2009

Dunia Lubuk Ujian. Sabar.

"Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang - orang yang bertawakal kepada-Nya" 
 Al-Imran, ayat 159
Subhanallah, ujian hidup semakin lama semakin sukar. Memang telah dinyatakan oleh Rasulullah S.A.W yang dunia ni medan ujian. Selagi hidup, kita takkan pernah terlepas dari ujian. Ujian takkan pernah habis.

Kenapa mesti bercakap pasal ujian? Pernah dulu, seorang hamba Allah ni bgtaw aku, "Saya tak kuat macam kamu,". Kuat mana la aku ni. Seteguh mana pun ego aku terhadap ujian dunia, takkan lari daripada goyah iman daripada ujian. Sabar, Syahmi, sabar.

Semalam, aku pergi melawat sepupu aku kat Triang, Pahang. Beliau dah dekat sebulan nazak, kerana HIV. Kitorg drive sebuah kereta je, 5 org. Trip 3 jam yg terasa sgt bosan. Sedih betul melihat keadaan dia. Sebak aku, tapi sengaja ditahan air mata. Ego lelaki tipikal. Tersekat2 aku time bce Yasin, memang besar ujian yang dia hadapi. Inilah contoh bahana dadah.

Badan beliau kurus kering, memang jadi mayat hidup. Makan? Dah sebulan xde pape makanan yang masuk. Just air, air dan ubat. Mulut dah sangat kering, sampai bernanah. Tangan dan kaki terpaksa diikat, kalau tak mmg jauh r die bergolek. Sedih, kalau nak dibandingkan dengan pengalaman aku yang lain.

Bukan aku tak biasa menghadapi keadaan mcm ni. Kalau mengapan dan mengurus ke kubur tu insyaAllah r, atas pengalaman. Tapi yg ni sangat2 sedih. Sakratul maut yg tak berhenti. Nauzubillah. Kalau baik pemergiannya, cepatkanlah pemergiannya. Kalau buruk sekalipun pemergiannya, cepatkanlah pemergiannya. Tak mampu lagi melihat saudara aku sendiri terseksa macam tu. Urusan dosa pahala dengan Tuhan, hukumlah dia di alam yg seterusnya. Amin.

Itu ujian bagi dier dan ibu bapa dier. Ujian bagi diri aku? Haha. Cuma mampu tersenyum. *I used to be very happy with my life*. Tapi takpe. Ujian buat aku lagi dekat dgn Tuhan. Macam ayat surah Al-Imran yg kat atas tu, tawakal selepas berusaha. Semoga diberikan kekuatan dan petunjuk dari Allah S.W.T.

Satu pesan untuk sahabat2, selangkah mendekati zina, selangkah mendekati neraka. Jazakallah.



Saturday, September 12, 2009

hampir separuh abad.


apa istimewa hari ni?
12 September. Selamat hari jadi abah!

Silap, tahun ni tak boleh celebrate birthday abah dgn adik2 sume. Tapi malam semalam dah call abah, wish happy birthday.
Oh, separuh abad? Yep, abah dah 48 tahun. hampir separuh abad. dah agak tua kan? haha.

fikir2 balik, giler byk salah aku kat abah aku ni. serius.
2 taun aku belajar kat asis, 3 kali je abah datang sekolah. 1st time hantar, 2nd time amik buku rekod, 3rd time ambik pas spm.
time form 4, abah naik bas je datang kl. bas pukul 5 pagi dari kuantan. pergh. thanks a lot abah! love u.
pastu kitorg balik kuantan sama2. naik bas gak r...

oh, cuti hujung taun form 4. satu malam yg mmg best giler tido. serius best. about pukul 3 pagi, abah aku call aku. dgn mamainyer aku angkat phone. "abg, pegi kejutkan mak. abah ada kat hospital ni, tgn abah kena mesin.", then aku dgn confidentnye, letak tepon and TIDO BALIK.....

esok time subuh, mak aku kejutkan and ktorg cepat2 rushing pergi hospital. sampai2 je nampak abah pakai operation robe, duduk atas wheelchair. nasib baik sikit je jari abah kena mesin. nasib baik gak dr. pandai rebuild balik jari tu.

teruk kan aku? haha. lastly yg aku takkan lupe sampai mati, time kitorg pegi majlis makan malam dan anugerah cemerlang asis (taun lepas kot? or 2 taun lepas? oh, gambar ade kat atas.). Ekonomi kitorg mmg teruk giler arh time tu (time ni pon). nak pegi dinner tu kena byr RM50 sorg plak. nak pegi naik kete at least RM200 kena ready. tak masuk nak makan lagi, beli air, etc.
last2 aku cakap kat abah, "kite pegi 2 org je r abh. naik bas. bajet semua guna duit anugerah abg tu nanti." oh, lupe lak, malam tu kalau aku pergi, dapat duit daripada yayasan pendidikan cheras, sebab cemerlang spm. RM300. so kitorg pon gerak pagi dari kuantan naik bas. mengharapkan RM300 yg tak pasti lagi. sampai lebih kurang tengahari jugak r. kitorg jalan2 dulu round2 KL, then dah petang gerak pergi bandar tun razak.
sampai kat BTR, ktorg mandi, solat, siap2kan diri kat situ, then naik teksi pegi asis.....

segan plak jalan kaki masuk asis dgn abah, time kereta2 besar kwn2 aku jalan tepi kitorg....
tapi takesah, kitorg enjoy malam tu. tercapai gak cita2 aku nak dapat anugerah cemerlang. malam tu, lepas habis majlis je, about pukul 11 stengah, kitorg gerak pegi puduraya.

alhamdulillah! dapat tiket pukul 12.50 pagi. at least x payah tido kat puduraya.

trip ke kl yg tak sampai pon 24 jam. tapi sgt2 bermakna utk aku. nak menangis rsenyer.

kami adik2 dah beli hadiah kat abah (surprise!). hopefully abah x bce blog ni. haha.

Thanks Abah~ Selamat Hari Jadi~ (^_^)

Sunday, September 6, 2009

IfTaR di RaMadHan.

aku shopaholic. why? mak aku bagi 3 reasons.

  • selalu keluar
  • byk beli barang tak perlu
  • suka sgt pergi gig / jamming
okeh. aku nak try list balik.
  1. beli gitar/amp/stand - RM392
  2. wi-fi rumah - RM300
  3. bayar saman - RM300
  4. adik2 nak makan piza + belanja asrama - RM300
  5. frame pintu rumah rosak - RM250
  6. headphone SE HPM 85 - RM60
  7. indie fest + peace to world - RM43
  8. shawl mahal yg sedih - RM45
  9. bas 5 trip - RM100
  10. buku C++ ngan chem - RM143
Total = RM2031
Elaun = RM2580 - RM2031
= RM549... WTF???? nak makan ape????

gig dan gitar tu cume partial. thrifty sgt ke aku????

apa itu iftar?
iftar - iftar ni, daripada kefahaman aku (maaf in advance kalau silap), adalah mengadakan majlis berbuka untuk org ramai. macam sedekah dengan bagi org yg berpuasa makanan utk berbuka r. pahala iftar sgt besar. memang dinyatakan jelas dalam hadis dan al-Quran.
kalau tak mampu, cukuplah sedekah kepada keluarga.
tak mampu lagi? sedekah kepada sahabat, walaupun sesenduk.

so, the point is, sape nak belanja aku berbuka?? haha
till next time, salam ramadhan.


iftar glendale fall 2008 di pak li

iftar glendale fall 2008 lagi, di pizza hut sacc

Thursday, August 27, 2009

Cherita Jiwa~

Berubah. Dari dulu sampai sekarang. Macam ada regular checkpoint untuk satu-satu perubahan. Semua orang berubah. Aku sendiri pun same. Tengok dan fikir balik, positif kah perubahan aku? Sebab perubahan ni cuma fizikal. Susah kita nak ubah hati dan perasaan.

Perubahan terbaru aku, aku ingat nak potong rambut. Sebab aku dah dapat semua yang aku nak, aku mesti fokus semula kat priority aku. Ini mesti.

Sedih dan gembira tengok kawan-kawan aku fly. Sedih sebab lepas ni, hidup takkan sama lagi. Sunyi sepi tanpa mereka. Maybe akan ade pengganti, tapi takkan serupa dengan mereka-mereka. Gembira sebab? Sebab mereka dapat apa yang mereka nak selama ni. Apa yang mereka usahakan akhirnya berhasil. Tak boleh berhenti senyum bila chatting dengan mereka. Gembira sungguh mereka di perantauan. Semoga dilindungi Tuhan.

Kenapa aku nak sangat fly? Sebab aku nak lari dari macam-macam perkara kat Malaysia ni. Mungkin orang tak nampak tu, tapi tu r yang orang tak tahu. Bila jumpa kawan-kawan, masalah dengan mereka. Oh, by the way, salah seorang childhood friends aku dah nak menimang anak pertama. Tahniah kepada beliau yang telah menjadi bapa (fyi, beliau sebaya dengan aku). Aku? Tak boleh. Aku nak belajar lagi. Tabik kepada beliau, berani ambil inisiatif dan tanggungjawab, demi untuk mengelakkan beliau. Terdetik secebis rasa malu terhadap beliau.

Yang paling penting, aku nak lari dari harapan. Aku nak lari dari kepercayaan. Aku nak lari daripada mandat. Kenapa? Aku takut sangat aku tak mampu. Hampir dua tahun aku kat INTEC, macam-macam aku belajar. Macam-macam aku sedar. Uruskan masalah sendiri. Tak kisah la, peribadi, kewangan, akademik. Hadapi tekanan dengan bijak. Ambil kesempatan daripada tekanan tersebut, dan mencari peluang meningkatkan prestasi diri.

Rindu tak perlu dilayan. Tak perlu dibicara.

Simpan sendirian. Ceritakan pada gitar.

Sumbat telinga, tak perlu hirau kata orang.

Brass section plague of happiness lebih nostalgik daripada kata-kata mereka.

Belajar untuk terus senyum kepada semua. Cuba stay down to earth.

Berubah.
(^_^)

Wednesday, August 12, 2009

a little blue bird

a little blue bird Tucana
flying through a window
out into the widespread world
to a place he never know

out of his reach
out of his bound
he saw a brightly shining star
a beautiful star called Achernar

Tucana tried to fly into spaces
but he failed.
he stared at Achernar
and fall in love with the star

wake up! Tucana!
Achernar is not for you.
for it may not compare; a star to a little blue bird

so Tucana realized; Achernar is too high; too perfect.
he won't reach her, even if the sky collapsed.
he's late. but at least he realized it. For Achernar brightly shone over him.

Achernar blinded Tucana. Blame the bright light. Blame the beauty.
So now he was blind. He can't fly anymore; for he can't see his path.
Achernar continued to shone.

Poor Tucana. Blinded by Achernar.
A little blue bird to a star; no match at all.
So now he suffer from his mistakes, but he will never blame Achernar.
Because now he know where he stands.

*Tucana is a constellation, I saw it tonight, the northern sky. It was in the form of a bird. Achernar was a star, about 148.32 light years from Earth. It was also visible tonight. Thanks to both of them for being such an inspiration to me*

p/s: it was 4.00 am and the sky is filled with stars. i wish i could be like one of those...

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...