Saturday, April 17, 2010

How to Change Your Bass Strings

This entry was fully dedicated to my best buddy, Nur Azleen from University of Wisconsin, Madison, to my band members, and to all bassist who loved their instrument more than their teddy bear.

Firstly, unpack your gift, that you have received prior to your birthday, and put it down on your bed. Mine was an original Fender Super Bass 7250s, manufactured in Mexico.


Then, take out the strings and sort it according to the size. Please be careful not to be confused by the numbers, you can figure the strings name from their thickness.
Example:
Emily = E thickest
Bobby = B 2nd thickest
Goofy = G 2nd thinnest
Donald Duck = D thinnest

Next, take out your bass from the gig bag and put it on your friend's bed (in my case, Asai's bed).


Then, take off the old strings, one by one (of course, haha).

The picture below is to differ the Fender stock strings with the original Super Bass 7250s. Firstly, from the appearance, the 7250s have a gold-plated ball, while the stock string have a nickel-plated ball. The covering threads for the 7250s is black, while the original one is red.

Next, when all your strings are removed, take this opportunity to clean up your fretboard. It's not everyday you removed your strings. So take a static-free cloth, and clean up the fretboard. Don't use any bleacher, hair wax or facial foam to clean the fretboard as it will make you looks stupid. Oh, and it will also ruin your fretboard.
Next, insert your new string into the hole according to the string position. Before that, try to adjust the bridge to fit your comfort. A bridge that is too high or too low will effect the sound produced.
Then, bend your string a little and put it into the hole in the middle of the tuning machine. But before that, make sure you have cut the excess end of the string using a plier. However, because I don't have a plier, I decided to use a special tool called the Zaharudin's Teeth. It works magnificently well!
Next, go check your facebook for a new notification. Then, start turning the tuning machine. Be careful, to make sure it is tight enough, pull the string with your hand first, give it a little tension and continue to turn the tuning machine. To give the string an downward force, put the string at the downward. Ish, cmne nak explain ek? Gulung tali tu dari bawah ke atas, dan bukan dari atas ke bawah. Look at the picture below if you're too slow to understand me.
One tips, to check if your fretboard is flawless, hold your 12th fret of the thickest 'E' string and see it from the side. If the string touches all the other fret, then your bass is good enough. Or else, the fretboard was bend.
Repeat all the procedure mentioned above until all the strings was successfully installed.
There! Done with replacing my bass strings. Congratulations, myself! Now, go find an electric tuner and tune the strings. Can't wait to take this beast jamming again! And to the stage, my dear!

p/s: wish me luck for my final. All sarcastic expressions and harsh words are adapted from a punk called ilyas, ilias, alias, whatever that a.h was called. He should F.O.D.

till next time, ROCK ON!

=)

Sunday, April 11, 2010

Surrender - To Him

Jika anda sayangkan seseorang, sayangilah juga IMANnya.
 Subuh yang tenang. Hati yang tenang. Sebak lepas baca mathurat. Seronok. Terasa kemanisan ibadah. Dikurniakan lagi peluang oleh Allah untuk terus hidup, terus bernafas dan terus berjuang.

Bertimpa timpa ilham dan idea datang. Mencurah curah. Keberkatan pagi.
Terasa ingin berbicara tentang satu topik yang berat.

Sejauh mana didikan ibu bapa memainkan peranan membina iman? Muslim yang dibesarkan dengan cara penuh Islamik, secara umumnya tidak akan ada masalah dengan iman. Berapa ramaikah ibubapa yang sanggup mengajar sendiri anak anak mereka bersolat, dan tidak menyerahkan seratus peratus tanggungjawab kepada guru?
Teringat masa aku kecik kecik dulu, darjah satu, baru lepas khatan. Sampai nangis nangis aku belajar solat dengan mak. Mak dah la sangat garang. Belajar baca Quran pun sama. Tapi nenek yang ajar. Walaupun nenek ajar, mak still duduk sebelah. And bila ada mak, mesti aku nangis. Haha. Kelakar. Jelas, satu satu gambaran jelas lagi dalam otak aku. Tapi sekarang? Bila dah dibiasakan, solat tak sepatutnya jadi satu keberatan bagi seseorang tu. Kalau sejak kecil dilatih untuk bersolat, bila dah besar, jika tidak melakukan solat, secara involuntary akan merasakan sesuatu yang hilang. Timbul perasaan tidak tenang.

Iman itu bukan dikurniakan. Tapi dicari. Atau dalam English, "We don't gain it, We earn it". Jadi untuk dapatkan iman yang mantap, tak cukup dengan hanya bersolat. Mesti jugak jauhi maksiat. Wow. Jauhnya aku berubah. Bercakap pasal maksiat, ada muslimah tegur aku, "Lower your gaze. Don't go astray." Teringat pula waktu sekolah menengah, bila aku menundukkan pandangan. Orang cakap aku sombong. Haha. Mungkin sebab aku kurang senyum kot. Tapi by time, sama sama ubah diri ke arah yang lebih baik. Semoga dipermudahkan perjalanan hidup.

Buat sahabat yang menghadapi ujian, satu ayat untuk sahabat tercinta, renungkan;
“Tolakkanlah perbuatan yang jahat itu dengan perbuatan yang lebih baik nescaya orang yang ada perseteruan di antara engkau dan dia akan menjadi baik seolah-olah teman yang amat setia.”(Fussilat, 34)
 Dalam berjuang, tak kan pernah ada kesenangan yang panjang. Pasti ada sedikit sebanyak gangguan, ujian dan cabaran dari luar. Aku berpegang pada ayat ni. Ini bukan janji manusia, ini janji Allah. Janji manusia jarang ditepati, janji Allah sentiasa benar. Biar buruk perbuatan orang pada kita, balaslah dengan baik.

Nak tahu cmne Nabi Ibrahim boleh bertemu Siti Hajar?

Sewaktu Nabi Ibrahim dan isterinya, Siti Sarah berpindah dari Syams (Syria) ke Mesir, Raja Mesir pada waktu itu menginginkan Siti Sarah. Lalu berangkatlah Siti Sarah ke istana untuk bertemu dengan Raja. Hati Siti Sarah tetap berserah kepada Allah. Setelah berbagai cara digunakan oleh Raja untuk bersama Siti Sarah, tetap gagal. Akhirnya Raja tu diberi macam-macam dugaan dari Allah, dan menjadi lumpuh. Raja itu kemudiannya bertaubat dan memberikan hambanya, Siti Hajar, yang juga seorang puteri raja yang ditawan.

Apa motif aku bagitau cerita ni?

The point is, penyerahan diri kepada Allah. Berapa ramai yang sanggup berkata, "Aku serahkan urusan ini kepada Allah, setelah habis ikhtiar aku."
Bagilah susah mana sekalipun. Terhad mana sekalipun. Bagaimana mencabar sekalipun. Hebat mana sekalipun persaingan. Apabila diserahkan urusan tersebut kepada Allah, dia akan aturkan yang terbaik. Yang penting, USAHA. Fahamlah, sahabat sahabatku sayang, tentang penyerahan diri kepada Allah. Jaga ukhuwah antara muslim. Kita di sana nanti nak sama sama berjuang. Kalaupun syahid, sama ada aku kapankan kau, atau kau kapankan aku. Atau mungkin orang lain kapankan mayat kita.



Janganlah tewas pada emosi. Kawal diri. Jangan menangkan syaitan.
Kita mampu bangkit bersama.

Jazakallahu Khairan.

Salam Alaik~

=)

undecided bergambar bersama Al-Farabi Band di Qeesya Urban Cafe

Friday, April 9, 2010

Universiti Kebangsaan New York, Kerbau

Tajuk di atas adalah translation daripada State University of New York, University at Buffalo.

Satu petang, dalam kereta, on the way nak ke Ibu Pejabat Imigresen negeri Pahang, aku dengan mak aku berbicara tentang universiti. Abah dengar je, tapi abah macam tak respon sangat. Maybe sebab fokus dengan driving kot. Firstly aku describe kat mak tentang UB, dan RIT. Tentang major UB yang belum dapat, dengan RIT yang masih di review. Then aku explain kat mak aku satu satu, faedah dan keburukan setiap universiti tu. Lama la jugak kitorang bercerita.

Then mak aku come to conclusion. "Mak nak abang pegi UB. Tak kisah la pasal major tu, kalau ada rezeki mesti dapat nyer. Tapi kalau tak dapat takpe lah. Tukar la major lain. Rezeki bukan pilihan kita."

From that time, aku tekad, aku akan pergi UB, no matter what. Ok, aku tukar sponsor from MARA kepada JPA time nak apply dulu pun sebab mak aku suruh. And aku pilih UB pun sebab mak aku suruh. Bila terpaksa buat pilihan antara dua pilihan yang susah, aku akan always rujuk mak aku. And aku sure keputusan mak aku adalah yang terbaik.

So that's it. Sekarang, satu satunya pihak yang mampu halang aku daripada masuk UB adalah JPA. So, just tunggu je la result mereka minggu depan.

Sedih bila isu major bioteknologi di UB diperbesarkan. Memang lah susah, tapi bagi aku, benda benda yang rumit ni kita kena handle dengan berhikmah. Dengan iman. Tak perlu sampai timbul konfrontasi.
*jujur aku cakap, aku kecewa dengan kawan kawan aku. samada yg di INTEC, mahupun di UB*
Jangan sampai ibadah kita jadi sia sia. Berhati hati lah dalam berkata kata.

-pick2 kesayangan. pink,peach dgn grey untuk akustik. putih dgn gambar little girl tu untuk elektrik. dunlop tengah2 tu untuk bass. sentimental value sume ni... haha-

Nak tidur awal malam ni, esok bangun pagi pagi pastu pegi makan, pastu boleh belajar psikologi dengan seronok.

Selamat malam dunia. Selamat malam sahabat.

Salam alaik~
=)

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...