Wednesday, December 16, 2009

Revolusi, Perubahan, Hijrah.

Hidup makin susah. Haih.

Astaghfirullah, tak elok mengeluh. Selalu aku tak bersyukur, bila tak dapat kasut, aku mengeluh. Tapi aku lupa ramai lagi yang tak berkaki.

Azam macam2 awal2 cuti aritu, tapi haprak gak. Haha. Mat Jenin sungguh. Cakap nak belajar masak, makin lama makin malas nak tolong mak kat dapur. Cakap nak belajar main drum, datang jamming skali pastu tak datang terus. Cakap nak taqarrub, sempat sebulan je (tu pun 2-3 minggu) solat jemaah kat masjid. Ape la nak jadi ngan aku ni. Oh, majlis qiraat di Masjid Negeri aritu pun sekali je aku join. Makthurat? Selang 2-3 hari sekali. Jauh drpd target 2 kali sehari. Quran? Lagi la nyer. Dok umah ni memang lagha je. Gitar ngan game memanjang.

Cuti ni susah nak online, sebab broadband dah kena potong. Lantak la. Da memang tak mampu nak buat cmne. Tapi bila internet dah xde, lagi senang aku nak banyakkan membaca. Baca r pape2 pun. And banyak idea aku nak tulis kat sini.

Dua pembacaan dari dua wacana berlainan, langit dan bumi. Yang pertama, tersenyum bila terbaca tajuk kecil dalam Al-Islam Disember 2009, 'Remaja Indie Pun Ingin Berdakwah'. Teringat aku kat blog aku ni, blog hibrid, platform bicara agama dan muzik. Tengok tajuk pun aku dah dapat agak apa yg penulis cuba sampaikan. Satu lagi artikel dalam majalah muzik bebas ROTTW, isu bile aku tak ingat, bertajuk 'Tiba-tiba Semua Orang Pandai Indie'. Artikel ni mengkritik orang2 yang mempergunakan nama 'indie' untuk menaikkan pasaran sesuatu, tanpa apa-apa rujukan. Hence, showing that this scene was superficially extreme. Define that by yourself.

Bercakap pasal Versi Harmoni, aku ada terdengar suara2 tidak rasmi yang melabel Versi Harmoni sebagai blog yang hipokrit. Yang pertama sekali, kita ada kebebasan bersuara. Aku open for komen komen positif. Dan even yang negatif, perlu lah rasional dan relevan. Kadang2 semua ni buat aku rasa nak tutup mulut, tutup komputer dan ikat tangan. Kalau lah korang sume, baca balik kat header blog ni, ada definition untuk VERSES of HARMONY (Versi Harmoni). And kalau korang sume faham maksud dua istilah tersebut, korang takkan persoalkan apa yang aku tulis dalam blog ni.
Maaf kalau ada statement yang tak benar, tapi sebelum aku kemukakan fakta, aku buat research dulu. Perkara agama bukan satu benda main-main yg kita boleh tulis tanpa rujukan. Nak-nak bila benda tu ditulis oleh aku, seseorang yang tak ramai orang anggap ada kredibiliti yg sepatutnya. Tapi bila terfikir semula tentang tanggungjawab menyampaikan, aku sabar je la. Biase r kan kena kritik. haha.

Firman Allah Taala bermaksud:






Tolong-menolonglah kamu pada jalan kebajikan dan taqwa dan jangan kamu tolong-menolong pada jalan dosa dan permusuhan.

(Surah al-Maidah: Ayat 2).



Cuma menyampaikan apa yg terlintas di hati. Kadang2 of course lah, akan ada perbezaan pendapat. If Versi Harmoni is to be labelled as hypocritical, I wouldn't mind. Everyone have their own perception, and it is one thing that I have no power to change. Versi Harmoni tetap sama. Revolusi tetap revolusi. Perubahan ni satu hijrah untuk agama. Melalui Versi Harmoni.

Beribu ribu lemon penghargaan buat pembaca Versi yang tinggalkan komen. Ilmu kalau dikongsi, insyaAllah akan ditambah berlipat kali ganda. Berjaye mesti nak same2 kan? kan? haha

Nanti sambung balik okeh. Semoga terus kekal zuhud, ditetapkan iman, dimantapkan takwa, dipelihara dari dosa dan tidak goyah dengan ujian.
Salam alaik~

p/s: terfikir untuk buat satu blog baru. totally about music. and versi harmoni maintain about perkongsian ilmu. kalau kne label hipokrit lagi tataw r.. ahaha (^_~)

6 comments:

FaRHaN SyAHiR said...

sape yg label hipokrit tuh?

Nazrul Fazli said...

bagus syahmi...semoga Allah permudahkan segala urusan kita...nak jadi baik memang la banyak SYAITAN yang menghalang sebab diorang x suka kita jadi baik...sekrang ni kita fikir kemahuan Allah sudah..mulut manusia x leh nak tutup..lantaklah diorang nak kata apa2 pun yg penting niat kita nak berubah ke arah kebaikan tue ikhlas...

fareha azhar said...

len org yg bace, len yg ditafsir. sabar k. mulut manusia mmg susah nk tutup. x mcm mulut tempayan. yg penting kite tau x buat salah k. chill~

Syahmi Yem said...

paan: biar lah rahsie..haha

yun: thanks! (^_^)

fareha: sabar je. slow2 r kan.

p/s: mulut tempayan pun susah nak tutup.. haha

inni akhofullah said...

=)...speechless..
hmmmm...rambut sama hitam..hati lain2!!

nani said...

syahmi ko x rndu kt aku,syaza n wak gk ker??huhu..xper2..cehhhhh..
hahaha..nway aku doakn ape yg ko nk..
but still RIT is de best uni ever..
caye x?caye x?
x caye tye mereke2..hehe..

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...