Sunday, July 31, 2011

Niat puasa korang baca tu betul ke?



Allahumma Ballighna Ramadhan.

Tibalah satu lagi Ramadhan untuk kita. Satu bulan penuh rahmat, penuh keberkatan dan juga peluang meningkatkan prestasi ibadah.

Anggaplah bulan ini sebagai satu titik perubahan untuk kita, dari buruk kepada baik, dan dari baik kepada lebih baik. Menyedihkan bila fenomena di Malaysia, dan juga satu isu dalam dunia tarbiyah setiap kali menjelang Ramadhan, adalah kefahaman dan kecintaan terhadap bulan puasa itu sendiri. Jadi bukanlah sesuatu yang perlu bagi aku untuk memberi pendapat tentang isu ni, sebab kat internet dah bersepah-sepah.

Cuma kali ni, aku nak ketengahkan cuma satu perkara; niat kita berpuasa.
Pernah aku terbaca dari satu artikel;
"Orang Malaysia memang suka buat ibadah sunat, walhal ibadah wajib ditinggalkan."
Tipu kalau ada orang yang sangkal perkara ni. Hari-hari biasa pun, banyak berlaku depan mata kita. Contoh? Ada yang berpuasa sunat Isnin dan Khamis walaupun solat fardhu tak dijalankan. Ada yang bersedekah beratus-ratus ringgit tetapi zakat tidak ditunaikan. Niat sebenar? Berpuasa untuk menjimatkan duit, bersedekah untuk mendapat pujian. Takkan berguna puasa dan infak tu. Sia-sia.

Niat berpuasa.

 Konsep menyambut Ramadhan sebagai bulan puasa adalah tidak adil. Ramadhan bukan bulan untuk berpuasa semata-mata. Kita akan menyambut Ramadhan sebagai satu medan pertarungan satu-dengan-satu (one on one) dengan nafsu kita. Jika tiada syaitan pada bulan Ramadhan, kenapa masih ada orang yang buat jahat? Kenapa masih ada yang mencuri, menipu, apatah lagi ponteng puasa?

Sebab utama; bila tiada syaitan, yang tinggal hanya nafsu kita. Kita berperang dan bertarung dengan nafsu saban hari; bermula daripada saat bangun dari tidur, sampailah waktu kita pejam mata untuk tidur.
Berpuasa untuk menahan nafsu; bukan untuk menahan lapar dan dahaga semata-mata. Berpuasa untuk menjaga hati, lidah dan perbuatan, supaya tidak sia-sia. Berpuasa untuk mengenal erti penat lelah, memahami dan bersyukur atas nikmat yang melimpah ruah dari Allah S.W.T. Berpuasa untuk syurga yang hakiki.

Betulkan niat anda, sahabat. Bukan cuma sekadar lafaz, dan menahan diri dari makan dan minum, tetapi fahami erti sebenar berpuasa. Confirm, aku berani jamin ibadah tu akan terkesan.

Kalau setakat baca niat puasa, dan esoknya cuma tahan makan dan minum, budak darjah satu pun boleh buat bro!

Kita taknak ibadah puasa jadi sia-sia. Sabda Rasulullah S.A.W mengatakan,
"Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga." (Riwayat an-Nasaei)
Puasa kita mungkin sah pada mata manusia. Tapi mungkin tidak sampai ke Arasy Allah. Mungkin tak tercapai maksud dan tujuan utama berpuasa. Jadi betulkanlah niat anda wahai kawan-kawan yang aku sangat sayangi.

Tahanlah marah korang. Korang kan tengah puasa.

Tak perlu cakap benda-benda yang tak penting. Hentikanlah mengumpat kalau boleh. Kalau tak boleh sangat pun, tunggu la lepas berbuka kalau nak mengumpat sangat. Selagi korang tak jadi gila kalau tak mengumpat tolonglah elakkan. Even bercakap benda yang sia-sia pun boleh batal puasa tau!

“Sesiapa yang tidak dapat meninggalkan daripada berkata-kata sia-sia dan selalu beramal dengannya, maka tiada apa yang diharapkan Allah walaupun ketika itu dia meninggalkan makan dan minumnya (berpuasa ).” (Hadis riwayat Abu Hurairah)
Okey la, aku mengaku aku pun susah nak jaga benda-benda macam ni. Niat adalah sesuatu yang memakan masa untuk diterapkan. Tapi apa salahnya mula sekarang? Kita makin tua, hidup makin singkat. Entah-entah esok lusa kita mati. Alhamdulillah, makin kurang usia di dunia, makin kurang dosa kita.

Kalau niat anda rumit untuk diperbetulkan, tak apa. Puasa dulu. Ikut apa ajaran Islam. Macam orang nak pakai tudung, pakai dulu. Nanti akan datang satu 'hadiah' dari Allah, yang cuma Allah je yang boleh bagi. Bila dapat 'hadiah' tu, pergh. Korang akan rasa manisnya iman bila niat kita betul-betul fisabilillah. Kita bukan sekadar tahu sebut, kita akan tahu rasa. Nak rasa? Cubalah sendiri :)

Jadi sebelum tidur malam ni, kawan-kawan, baca niat puasa dulu. Tak, bukan sekadar baca, tapi cuba kita rasa. Rasa niat puasa. Rasa suasana Ramadhan. Rasa indahnya keberkatan. Rasa kepuasan melawan nafsu. Menang dengan diri sendiri. Tak nak? Korang la yang rugi.

Diriwayatkan daripada Abu Said al-Khudri RA katanya: Rasulullah SAW bersabda: "Setiap hamba yang berpuasa di jalan Allah, Allah akan menjauhkannya dari api Neraka sejauh perjalanan tujuh puluh tahun."


 Mari kawan-kawan, kita berpesta ibadah.

Salam alaik~

=

Saturday, July 23, 2011

Kisah Aku, Dia dan Selipar Jepun

Dua minggu di Malaysia. Dua minggu aku bersama keluarga.

Abah dah berhenti kerja tahun lepas, waktu aku kat US. Selepas 29 tahun di kilang plywood tu, akhirnya abah berhenti jugak. Mak pun dah berhenti kerja kat kantin sekolah menengah tu. Sekarang ni diorang berniaga je.

First time bila mak cakap dia nak jual selipar, aku gelak besar. Serius, aku gelak besar.

"Selipar? Betul ke? Selipar jepun?"

Yup. Selipar jepun. Sepasang RM10. Betul ke mak aku ni. Haha. Tapi tu la. Rezeki ade kat mana-mana je. Hak Allah semua tu.

Jadi sepanjang aku kat Malaysia, buat masa ni, aku memang tolong mak abah aku jual selipar. Yes, jual selipar. Seronok lah!

Inilah dia tauke besar selipar a.k.a mak aku

Paling kesian kat SNIOP (CAN 4600). Dah jadi extremely heavy duty. Bawak barang-barang dah macam lori. Spring absorber macam dah tak wujud. Kereta buruk tu la yang banyak berjasa.

video

Tengok video kat atas ni pun korang dah boleh bayangkan, betul tak? Betapa hebatnya kereta kitorang ni. 16 tahun, dan masih terus berkhidmat dengan cemerlang.
Shhhh, jangan bagitau Proton, nanti diorang cari kitorang nak ambik testimoni.

Jual selipar. Duhhh.

Okay kembali kepada topik.

Jual selipar ni seronok. Macam-macam pengalaman boleh dapat. Sekilas kaki orang kat depan kau, sudah kau tahu saiz berapa. Hebat.

Yang pertama dan terbaik, bila aku serve sorang awek Malaysian ni. Dia datang berdua, dengan seorang foreigner. Yang aku tau, awek tu Malaysian. Daripada percakapan dia pun aku dah tau.

Waktu tengah test-test selipar, ada ke patut awek tu angkat kaki dia suruh aku tolong cabutkan selipar? Tak beragak betul minah sorang nih. Sabar je la.

Berkat terbiasa dengan customer service US yang sangat mantap, aku pun tolong la cabutkan dengan penuh polite. Nasib baik la jadi beli. Kalau tak memang aku dah campak awek tu masuk Sungai Kuantan.

video

Haa ni la suasana kat Midtown Esplanade tu. Tapi time ni orang tak ramai, sebab tengah Maghrib lagi. Kalau waktu dekat-dekat tengah malam memang berpusu-pusu la orang kat sini. Tak menang tangan la kami nak melayan.

Sekarang pukul 3.30 pagi. Aku baru sampai rumah, baru balik dari berniaga. Malam minggu kan, lambat sikit balik sebab orang memang ramai time-time camni. Malam semalam kanopi-kanopi berterbangan, angin kuat, ribut. Basah kuyup la kami 4 beranak kat tepi sungai tu. Menggelabah selamatkan selipar-selipar tak bagi basah.

Oh. Ingat. Anda tak tahu, jadi anda tak faham.
Anda mesti cuba jadi seorang penjual selipar, dan barulah anda akan faham betapa susahnya menjadi seorang penjual selipar.

Asalkan rezeki itu halal,
mengapa tidak?

Jadi jemputlah, sahabat-sahabatku di Kuantan, marilah membeli selipar kat gerai kami ni. Service terbaik guaranteed.



Salam alaik~

=)

Thursday, July 21, 2011

The Northern Lights.

the northern lights.

it's the same old sky.
the same old brilliant blue sky.
the same starry blunt sky.
the same sky i looked up at night when i was young.

but tonight, years and years later.
i see it being different.
there's light shining between the clouds.
mom says, things changed.
but not for me, not yet.
the sky might be different, but intuition can never be wrong.

yesterday i woke up to a grey sky.
gloomy morning, quiet and lonely.
while i was making my coffee, droplets came down.
cracking the silence from the edge of the horizon.
slowly. faster. faster. faster.

ahhh.
the smell of the rain.
the smell of the coffee.
i closed my eyes. empty minded.
nothing but song of the falling rain.
and hey, the smell of a morning coffee.
oh, and the smell of my home land.

it touches my heart. funny though.
it such a long way down.
long, long way down.
tumbled a time or two. hurts my knees and elbows.
time and time again.

when i am hurt, i learned. yes, hell i do.
now tell me, what you want to hear?
what ever you want to hear from me?
for my days are close. might be a day or so.
might be a week or so.
just remember me though.
please do remember me.

because you know what?
i will remember the sound. remember the smell.
i will sleep and dreamed of it all.
tonight, tomorrow, over and over again.
this is my words and my words is what i hold on to tightly.

remember the warmth. of love.
if things gone bad, pray that i'll survive.
pray. pray. pray.
it keeps me alive all these times.

you shall believe.
i shall survive.
these strength aren't mine.
no, they aren't.
they're ours. mine. yours.
together we'll strive.

yet we remember the good old days we're here.
i'm proud of us.
the blood in your vein, hey, it's also mine.
came from the same place we have.
all of us.
true.
better believe me.

and now, shall the northern lights keep on shining.
for eternity.
eternity.

Thursday, July 14, 2011

Biar Kali Ini, Kita Bersedia.

Kalaulah mampu untuk aku zahirkan cinta,
Tak tergambar walau selautan tulisan.

Kalaulah mampu untuk aku tunaikan janji,
Tak terhitung walau sedetik berhenti.

Kalaulah mampu untuk aku berikan peluang,
Tak terkejar akal jasmani kau.

Kalaulah mampu.

Terus tunggu. Bila sampai hari dan waktu.
Biar kita bersedia. Biar tak tertahan rindu.
Risau bila sampai seru, tak tergambar lagi.

Takkan cukup tinta tulisan. Takkan habis luahan perasaan.
Jangan takut mati. Mati itu pasti.

Mati bermakna kembali. Fitrah Allah penyambung hakiki.

Makin lama kat sini, risau kalau kalau makin jauh.

Dekatkan. Rapatkan. Sementara mampu.


Sekurang-kurangnya kita ingat. Kita tahu.
Sedar.

Aku mengingatkan kerana sayang. Cintakan kau.
Biar kita sama sama ke syurga.

Yakinlah dengan aturan-Nya. Tiada persoalan.

Kau yakin dengan aku. Biar kita yakin dengan Dia.

Selamat berjuang.

Tuesday, July 12, 2011

Kepada Pencuri Kabel di Blok B Panching Selatan

Bodoh. Bodoh sangat ko nih.

Aku tak kisah ko nak jadi bodoh.

Aku tak kisah ko nak hisap dadah.

Aku tak kisah ko taknak belajar.

Aku tak kisah ko nak mencuri ke ape.

Aku tak kisah, serius aku tak kisah.

Brader, ko ingat la sikit, ko nak jadi jahat pun janganla sampai menyusahkan orang.

Aku pun tak suka marah marah maki orang dalam blog ni. Tercemar beb blog aku.

Tapi ko berhak ade tempat dalam blog aku ni.

Nanti bila telekom dah pasang balik kabel, aku tunggu ko kat tempat tu.

Aku jumpa ko memang aku pijak pijak muka ko. Masuk jail pun lantak lah.

Aku tau ko tak payah hantar assignment online. Aku tau ko guna internet semate2 untuk tengok blue.

Tapi bila dah menyusahkan aku sampai macam ni, memang la aku marah. perangai cam kimak. serius ko ni mmg lapar penyepak. orang kampung nak mark aku budak gangster pun lantak la. marah aku ni sampai boleh bunuh orang.

Satu hari nanti ko akan rasa betapa kerasnye helmet. ko akan rasa.

Aku harap ko akan terbakar waktu ko nak curi kabel. kena elektrik ke ape. ape aku kisah. pastu biar je mayat ko hangus tergantung kat situ sampai kiamat. biar semua orang tengok dan tahu apa kedudukan ko. apa balasan yang ko layak terima.

ingat brader. jangan sampai kantoi. mati ko aku pukul. kalau hilang lagi lepas ni aku santau ko. aku hantar hantu sekor bagi tak aman hidup ko. biar mati kena langgar lori sawit.

Bodoh.

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...