Semua Tentang Aku (Everything About Me)

Everything about me, and myself. Plain and simple, yet complicated enough. If you think you know me, believe me, you don't.

Semua Tentang Islam (Everything About Islam)

Narrated 'Abdullah bin 'Amr (Radi-Allahu 'anhu): The Prophet Muhammad (P.B.U.H) said, "Convey (my teachings) to the people even if it were a single sentence, and tell others the stories of Bani Israel (which have been taught to you), for it is not sinful to do so. And whoever tells a lie on me intentionally, will surely take his place in the (Hell) Fire.(Bukhari)"

Semua Tentang Muzik (Everything About Music)

My music, my axes, my band, my life. Enough said.

Semua Tentang Keluarga (Everything About Family)

My family plays a very important role in making me a successful person. They were everything for me. They are my whole life.

Hidup di USA (Living in USA)

All about my experiences being in a foreign place, the land of hope and freedom, the United States of America.

Cili.FM (Online Radio)

Radio Internet terbaru di Malaysia, khususnya untuk anak-anak Pahang, umumnya untuk semua! Pedas beb!

Monday, November 12, 2012

Tutorial - Dari Mixer ke PC - Audio Interface


Okay first sekali aku nak bagitau, post ni ditujukan buat semua DJ2 radio online, podcaster, dan jugak semua yang nak belajar sikit sikit. Kalau ade soalan, facebook comment kat bawah.

1. Audio interface
Benda yang paling basic, paling penting dalam podcasting atau online broadcasting dengan menggunakan analog mixer ni, adalah audio interface. Benda ni kalau ada, simple, senang dan ringkas je nak setup. Jom tengok ape benda audio interface ni.

Jadi apa masalah dengan analog mixer ni? Haa. Analog mixer yang kita guna macam kat kenduri kahwin tu, ataupun yang kita selalu tengok kat bahagian PA system time function live, semua tu keluarkan bunyi dalam bentuk caj elektrik. Tapi kita taknak caj elektrik. Kalau nak bagi bunyi dari mixer tu masuk dalam laptop, kita kena tukar bunyi tu jadi digital. Kat situ la guna audio interface! Audio interface akan tukar caj elektrik dari mixer kita tu, jadi bunyi dari mixer tu boleh masuk ke PC.

2. Berapa input, berapa output?

Haa. Kalau korang dah ada analog mixer, confirm la korang dah ada banyak channel! Lepas tu kalau korang ada function monitor, and korang guna monitor headphone untuk pre-cueing ataupun live recording, dua channel (Left, Right) untuk input, dua channel (Left, Right) untuk output, pun dah cukup. 

3. Apa input, output yang kena ada?

Okay jom tengok. Output yang biase orang guna and senang kita jumpa, line in, biasenyer dalam bentuk port TRS, Right dan Left. Line in ni yang penting sebab guna line in, kita boleh salurkan muzik dari PC, dari handset, or dari mp3 player etc. Senang kan? Oh, termasuk la analog mixer kita. Masuk kat line in ni jugak. Yang second, microphone pre amp. So kita boleh guna audio interface tu sebagai mini-mixer, cucuk je microphone kat port XLR yang kat interface tu, dan..... Siap! 
Jadi terpulang kat korang la nak pakai banyak mane input, output. Lagi banyak lagi bagus, macam biasa.

4. Setup penuh 

Jadi kita dah tau pasal audio interface, jom try pasang, tengok jadi tak?

Kat bawah ni skematic setup aku :)


Yang kat sebelah kanan atas tu la audio interface. Basically korang tau kan ape function dia, aku dah cerita tadi.
Semua audio dari laptop akan masuk ke mixer aku. Aku proses bunyi tu melalui mixer, pastu aku send balik audio tu ke laptop. Sebarang rakaman akan berlaku terus dari mixer. Dapat tak?

Hah okeh cukup tu je kot untuk sekarang nih. Nanti kalau rajin kita update lagi. Ada soalan komen2 ah.

Salam alaik~

=)

-DJ Syahmi Undecided-

Monday, September 10, 2012

Majulah Islam Untuk Syurge

Bismillah.

Belum pernah seumur hidup aku, sepanjang perjalanan akademik aku, ambil kelas yang mampu menyentuh hati aku. Tapi kali ni, satu kelas random yang aku ambil suka suka, last minute, buat aku sebak. Buat aku betul-betul berfikir.

CPM250, The Muslim World and it's relation with the USA.

Pertama kali belajar dengan Professor Faizan Haq. Alhamdulillah, tak bosan langsung. Tak pernah pun mengantuk dalam kelas. Hebat. So kelas ni basically kami akan diberi sebuah negara Islam untuk setiap orang, dan pada setiap kelas, kami akan diminta untuk update tentang negara-negara kami.

Aku dapat komuniti Muslim di India. Tu la masuk lambat lagi. Kalau tak, boleh dapat Iran ke, Turkey ke, banyak sikit bahan. By the way, tahukah anda India merupakan negara ketiga paling banyak komuniti Muslim di dunia selepas Indonesia dan Pakistan? Haha.

Okay cukup. Yang aku nak sampaikan kat sini, isi dan ibrah yang aku dapat dalam lecture penuh akademik dan profesional tu. Bermula dengan hadis;


Sebuah hadis diriwayatkan daripada Thauban r.a., bahawa Rasulullah SAW bersabda, yang bermaksud :
"Setelah aku wafat, setelah lama aku tinggalkan, umat Islam akan lemah. Di atas kelemahan itu, orang kafir akan menindas mereka bagai orang yang menghadapi piring dan mengajak orang lain makan bersama."
Maka para sahabat r.a. pun bertanya,
"Apakah ketika itu umat Islam telah lemah dan musuh sangat kuat?"
Sabda Baginda SAW :
"Bahkan masa itu mereka (umat Islam) lebih ramai tetapi tidak berguna, tidak bererti dan tidak menakutkan musuh. Mereka adalah ibarat buih di laut."...
Mesti semua orang dah familiar dengan hadis ni. Dan seterusnya, kami analisis hadis ni, bermula dari buih.
Kemudian kami cuba kaitkan dengan umat Islam kontemporari.



*Nombor2 dibawah disalin bulat-bulat dari slide Prof. Haq.*

Tahu tak ada berapa ramai dalam dunia ni Muslim? 1.3 billion tau. Tahu tak berapa ramai diantara Muslim ni yang bergelar saintis? Kurang dari 300'00. USA ada 1.1 juta orang saintis. Jepun pulak ada 700'000 orang saintis. Hah, buih la tu.

Okay jom kira universiti pulak. Negara-negara dalam OIC ada 56. Ada 600 universiti, purata 10 universiti bagi sebuah negara. Untuk 1.3 billion orang! India pun ada 8,407 buah universiti, USA ada 5,758 buah universiti. Buih la tu.

Prof. Haq menjawab soalan bagaimana penjajahan minda boleh berlaku. Kita mengasimilasikan sistem pendidikan Barat. Setiap sekolah, setiap pelajar diwajibkan untuk belajar bahasa inggeris. Jika kita ke kampung, kalau boleh cakap English tu memang mantap la kan. Semua orang kagum tengok. So nampak tak kat situ, macam mana dia boleh meresap dalam budaya kita. Menyanjung budaya Barat. Buih.

Kalau sistem pendidikan Islam pula, kata Prof. Haq, kita ada madrasah. Kita ada dana tersindiri, dari wang wakaf. Masalahnya kita ni pula, kita menurunkan, mengajarkan, dan diajar benda yang sama sejak dari beratus-ratus tahun dahulu. Hanya dalam 100 tahun yang lepas, kita mula bergerak dan cuba mencabar idea theologi Barat. Buih?

Kita tengok dari segi jual beli senjata konvensional pulak. Daripada 15 pembeli senjata konvensional yang terbanyak, 6 adalah negara OIC. Pengeluar terbesar senjata? Tak ada satu pun dari negara OIC. See? Buih.

Orait, teruskan kepada ekonomi pulak. GDP bagi 1.3 billion umat Islam OIC, adalah kurang dari $1.5 trillion. Hanya 290 juta penduduk Amerika, GDP mereka mencapai $10.4 trillion. Perancis dengan $1.54 trillion, German dengan $2 trillion, dan UK dengan $1.52 trillion. Buih.

Satu lagi, Kuwait, UAE dan juga Brunei merupakan negara-negara OIC yang perkapita mereka mencecah lebih $10,000 setahun. 5 anggota OIC berada di kurang $5000 setahun, dan 45 negara OIC yang lain cuma kurang dari $1000 setahun. Tengok, buih.

Bila aku dengar semua ni, ya Allah, apa yang aku dah buat selama ni?

Jadi ingatlah ya ikhwan akhawat, kita semua ada tanggungjawab untuk memajukan Islam, bukan dengan keganasan, tapi dengan teknologi.

Keluar kelas je, terus bersemangat nak menulis. Walaupun terpaksa siapkan homework dulu, idea penuh je dalam kepala. Tapi serius, Kalau bukan kita yang memajukan Islam, siapa lagi? Jadi apa peranan kita? Sebagai seorang pelajar, kita belajar la rajin-rajin. Nanti dah besar jadi la saintis ke, angkasawan ke, angkasawani ke, berikan sumbangan kepada Islam. Jalan jihad kita di situ. Mungkin mudah, mungkin susah, yang tu kita serah kat Dia. Semoga dia membantu memudahkan perjalanan kita.

Oh, lama tak menulis. Kekoknya!

Majulah Islam untuk syurga,
Salam alaik~

Thursday, August 2, 2012

Stumbled and Bounced! Toink toink!


Oh God.

Holding my phone on my hand, playing "Always Be There" by Maher Zain on repeat. Trying to read my new book about Abe Lincoln being a vampire hunter, but my mind strayed away. Man, I'm lost.
That 20 minutes ride on the subway kills me. I'm raged. It's not the same old facade I always tried to put on all these times. 
It's been a while since I'm so disappointed in myself. Like, totally disappointed. 

"Through the short time we have in this life, soon it'll all be over, and we'll be in His heaven and we'll be fine."

There you go. That's one meaningful lyrics. Thank you Maher Zain.
Hah. And now I'm just a hair thin away from breaking in tears. Struggling to keep my head up, I looked around. 
And there she was, an all American baby. She's cute. Got me smiling for a while there. So innocent, so pure. 

And that's when the question came in. It's what got me thinking. Why does it have to be the same question? Why ask the question and then hope for redemption? That doesn't sounds right.

What question? It's one question that everyone asked once in a while. It's there. In front of me, like a noose dangling waiting for a head. Another life to be taken. Another soul to be savaged. The question is simple. It's why. Why?

"Why me? What have I done wrong to have received such a great test? This shouldn't be my test! It should have been someone else's test. Someone who have the courage, possess the bravery and cunning, someone whose faith on You is so strong even death can't take his faith away."

Oh, come on, guys. Girls. Akhi, ukhti, whatever. We all asked this question time and time again. Our iman changes faster than the Wall Street's stocks. We question! Why? Why? Why?

Last stop, University Station. Huh, finally. It feels like I've been on that train forever. Getting pretty packed in the escalator. Those people's laziness amazes me. 

Oh God, I can barely walk. I'm literally dragging my feet as I walk. I'm shaking. Well ain't that a shocker? 
I feel like a freaking corner stone. Because I'm feeling deaf, blind and dumb. I am still exactly where I've been put the last 2-3 years. Ain't no changing nothing. It's the same old spiritual thirst, filled with the joy of worldly pleasure and no hope of getting better. 

I know they say to be careful what you wish for. I know. And still, I prefer to have a relationship problem rather than something more complicated like this. I mean, come on, this sort of issues are much more typical in older people, you know, like 30's or something? 

But hey, I can't hate anyone. I just can't. It's in my philosophy. Make tonnes and tonnes of friends, and make no enemy. I don't think I have any, for instance. I never do anything bad to others. I won't (for now, all praise to God). I can't live knowing someone despised me for what I've done. Well, if I done nothing wrong and still be despised, that ain't my fault anymore. Dude, common sense. But seriously, I live enemy-free (or at least I thought so).

Harriman Hall, UB South Campus


Here we are. UB's South Campus. It's been a long day and I still have my homework to finish. My eyes were bulging already, all dried up and red as hell. Just can't take this anymore. It have been hell, and too much already. Bursting out any moment.

It's been hell since I came here. This is a very big test Allah have given me. But yes, I have to stay strong and keep looking out for myself. My parents are struggling back there in Malaysia. Why not even give it a shot?

So here I am, at the library, trying to pull thing through. 

Okay, it's been much of a ranting and nothing beneficial. Let's start over, bismillah.

"Rabbana la tu'akhizna in-nasina aw akh-ta'na. Rab-bana wa la tahmil 'alayna isran kama hamaltahu 'ala-lladhina min qablina, Rab-bana wa la tuhammilna ma la taqata lana bih, wa-'fu 'anna wa 'ghfirlana warhamna anta Maulana fansurna 'alal-qawmil kafirin."

"Our Lord! do not punish us if we forget or make mistake; Our Lord! do not lay on us a burden as Thou didst lay on those before us; Our Lord! do not impose upon us that which we have not the strength to bear; and pardon us and grant us protection and have mercy on us, Thou art our Patron, so help us against the unbelieving people." (2:286)

This is a very powerful ayah. You will feel quite familiar with it if you read Al-Mathurat, it's a very wonderful du'a. One more overused ayah from the Quran;

Warfare is ordained for you, though it is hateful unto you; but it may happen that ye hate a thing which is good for you, and it may happen that ye love a thing which is bad for you. Allah knoweth, ye know not. (2:216) 

Please excuse the word "overused" that I mentioned before, in this terms it is good to overuse it. 
So why? Why question? He is always there for you. You may not think bad of your khaliq, who have given you a whole lot of ease in living your life, give you a lot of pleasure so you won't even have the right to question whatever have been put unto you! Not even a little bit! 

Well, yeah, I feel tired sometimes. I feel like there's some big boulder being put into me. Well, I'm a sissy alright. Bilal's been put a real boulder, more pain that what we could imagine on his chest, and still have the faith on Allah. Whatever got into your way, no matter how much pain you're in, how big your test is, how unbearable the pressure is, you must always know that He is always looking out for you, and know that he will ease you through the test just as long as you remember Him as much as you can. Always, always be grateful with what you have.

If you have prayed, and called upon His help, and prayed again, and again, and again, please don't give up on Him. Keep on pushing through. Even the road gets harder, and the course you're going is too steep you just have to run all the way down and keep stumbling, keep on praying. There's Him, so there's hope. Well, now we're talking about hope, I have a story to tell. Here it goes...

All night, a man called “Allah” until his lips were bleeding. Then the Devil said, “Hey! Mr Gullible! How come you’ve been calling all night & never once heard Allah say, “Here, I am?" You call out so earnestly and, in reply, what? I’ll tell you what. Nothing!” The man suddenly felt empty and abandoned. Depressed, he threw himself on the ground and fell into a deep sleep. In a dream, he met Abraham (AS), who asked, “Why are you regretting praising Allah?” The man said, “I called and called but Allah never replied, “Here I am.” Abraham (AS) explained, “Allah has said, “Your calling my name is My reply. Your longing for Me is My message to you." All your attempts to reach Me are in reality My attempts to reach you. Your fear and love are a noose to catch Me. In the silence surrounding every call of “Allah” waits a thousand replies of “Here I am.” 

So there you go! Such a powerful story. I got my strength back now! He's watching over me, over us, so now there's nothing to fear! I'm walking with my heads up now!

Subhanallah. That was incredible! He's all over us but we didn't notice it! Tadabbur with nature. Watch the clouds. Watch the sky. Watch the critters. Watch the flower. They were all praising Him, the Almighty but what are we doing? Are we even have the right to claim ourselves Muslim. Haha. What a fail.

So now, smile, and praise Him. We're all been taken care of. Me here, you there, my parents back in Malaysia, my brothers, our Muslim relatives, as long as we all remembers Him. It has been mentioned in the Quran;

Therefore remember Me, I will remember you. Give thanks to Me, and reject not Me. (2:152)

See? Solid proof. Give thanks to Him, and REJECT HIM NOT. Never. Never ever ever do. 

Well, time's up. Got to roll on now. Hopefully this time, you got the idea. It's been a while since I do my post in English, so here you go. Forgive the sloppy job, though. I didn't put in enough time for this post. InsyaAllah, all that is good came from Him.

It touches my heart. It might touch your's.

Salam alaik~ 

:)


p/s i think im in love <3 p="p">

Thursday, June 21, 2012

Tiada Kami atau Anda. Cuma Kita.


Kami tewas. Orang ketiga yang patut dipersalahkan, bukan kami! Kami cuma manusia, kami punya nafsu, dan nafsu itu fitrah. Jadi mengapa salahkan kami?

Allah telah jadikan manusia penuh dengan perasaan cinta dan kasih sayang. Kami juga punya hati! Kami ingin rasa dicintai. Kami ingin rasa mencintai orang lain, jadi mengapa salahkan kami?

Kami tahu ini salah. Apa anda semua ingat kami tak terpelajar? Kami tak punya ilmu agama? Bila anda tahu dua, tiga hadis dan hafal beberapa potong ayat Quran, anda lebih baik dari kami?

Memang kami menurut nafsu. Memang kami pelaku maksiat. Memang kami jatuh dan hanyut dalam arus dunia. Ya, kamilah yang Allah telah janjikan neraka jahannam kelak, tapi anda yang bersalah. 

Anda, yang dikatakan penyebar dakwah dan tarbiyah Islam, yang patut dipersalahkan. 

Anda tahukah perasaan kami dilamun cinta? 

Sayang dan kasih kami kepada buah hati kami jauh lebih daripada cinta anda kepada Allah. Jadi anda ingin kami berubah? 

Kami menangis bila merindui pasangan kami. Anda pula, pernahkah menangis kerana rindukan Rasulullah? Pernahkah menangis kerana takutkan Allah?

Kami meluangkan masa tanpa sebarang had bersama-sama. Kami mampu bercakap di telefon bimbit berjam-jam lamanya tanpa rasa bosan. Anda? Berapa lama masa anda luangkan untuk beribadat? Berapa lama anda luangkan untuk baca Al-Quran? 

Dan masih, anda salahkan kami. 

Kami hanyut dibuai cinta dunia. Kami terlontar jauh di birai dunia tarbiyah dan dakwah anda. Anda biarkan kami! Kami inginkan contoh! Bukannya nasihat yang berbondong-bondong! Bagaimana anda ingin tunjukkan betapa agungnya cinta Khaliq berbanding cinta kami kepada kekasih hati kami?

Bila kami terlupa, anda biarkan kami. Anda marahi kami. Anda kasari kami dengan kehebatan anda berkata-kata. Anda lupa, kami juga manusia. Adakah anda tak pernah berdosa? Di mana nasihat-nasihat berhikmah yang Rasulullah telah sarankan?

Anda membenci kami kerana kami berdosa yang terang-terangan. Kenapa tidak anda tarik tangan kami dan tunjukkan kami kesilapan kami? Kenapa benci kepada pelaku dosa, dan bukan dosa itu sendiri?

Anda kata anda terpelihara. Anda kata anda dilindungi Allah. Tapi kami, saudara seagama anda, anda biarkan! Anda tak mencegah, apa lagi menghalang! Memang ada diantara anda yang cuba mengingatkan, tapi dengan kata-kata kasar? Inikah dai'e yang memartabatkan Islam?

Kami sedar kami berdosa. Dan kami ingin berubah. Kami ingin kembali ke jalan yang diredhai Allah. Tetapi kami takut dengan apa yang orang akan bicarakan tentang kami. Kami kotor. Kami penuh dengan dosa. Bila kami kembali kepada Islam anda ragui kami. Anda bercakap tentang kami. Bukankah sokongan anda yang kami perlukan? Tapi anda terus pesimis. 

Kami cekalkan hati. Kami ingin mencari cinta hakiki. Kami ingin berubah. Kami ingin menjadi sebaik anda. Tapi kerana sikap anda kami gagal. Kami terus sesat, terus hanyut. 

Kami yang bersalah? Huh. Anda. Anda yang bersalah. 

Dai'e-dai'e agama Allah, laksanakanlah tugas tarbiyah dan dakwah penuh ikhlas dan berhikmah. Pasakkan rasa rendah diri dalam hati, tunjukkan contoh yang hebat. Bertuturlah penuh kasih sayang, kuatkan iman dengan menahan marah. Penzina, pembunuh atau perompak juga adalah manusia. Telah Allah jadikan manusia dengan fitrah sukakan benda-benda yang cantik. Cantikkanlah akhlakmu. Indahkanlah bicaramu. Semoga Islam kembali megah dengan keindahannya yang hakiki. Semoga "kami" dan "anda" tiada lagi dan digantikan dengan "kita", umat Islam yang bersatu erat, bergantung kuat pada tali Allah S.W.T. 

Jazakallah khairan. 

Salam alaik~

=)

Sunday, June 3, 2012

Takkan Terbeban Kita

Lama tak menaip. Nak keluarkan semua kali ni.

Haha.

Ketahuilah wahai member2 aku sekalian, orang2 sekeliling anda itulah yang membuatkan anda kuat atau lemah. Jihadatun nafs bukan semudah yang kita ingatkan.

Bila ramai yang mengingatkan kita jadi kuat. Bila semua orang lepas tangan kita jadi lemah. Aku belajar benda tu first-hand. Bila kita lalai, sedap dengan dunia, pergh, sedap beb dunia ni. Sedap gila serius tak tipu. Buat dosa, buat maksiat, perghhh trust me beb, best gila.

Tapi tu la kan. Tak sampai kemana pun sedap kita tu. Aku sendiri ni, lepas hanyut, sedar, hanyut, sedar. Kejap baik, kejap futur, kejap terbang, kejap terbenam. Haha. Berubah-ubah. Bukan senang nak maintain benda iman ni. Payah weh.

Aku suka bercakap pasal mati. Bukan sebab aku dah bersedia or anything, ataupun nak tunjuk lagak tak takut mati. Tapi aku tak rasa mati tu something yang kita patut takut. Mati bukan taboo. Budaya kita yang tanam sikap cinta dunia, takut mati.

Mati lagi cepat lagi best sebenarnya. Kurang sikit dosa. Tapi jangan la pulak pergi bunuh diri kan. Straight masuk neraka tak payah nak timbang2 dah confirm kena bakar. Tapi tu la ye kawan2. Bila kita ingat mati kita ingat Allah. Kita lagho2 pun bila ingat mati confirm ingat Allah. Kalau tak ingat jugak tu innalillah la yek.

Jahat aku ni beb. Jahat gila. Incomprehensible. Lol tu dia keluar ayat SAT. Tapi serius la. Tak pernah lambat la kita ni nak beringat. Cari la orang yang boleh bawak. Cari orang yang boleh ingatkan. Support group kata orang putih. Usrah kata orang2 agama. Aku panggil bulatan gembira? Hehe.

Jangan pernah putus asa. Kalau rasa berdosa, pergi mintak maaf cepat2. Tapi cepat2 la kan, kot2 nanti rasa bersalah sekejap je. Susah pulak kalau macam tu. Mintak maaf dengan siapa? Lu pikir la seniri.

Takkan terbeban kita dengan dosa2 lama kita kalau insaf kita tu betul2. Bagus la budak2 yang dah insaf. Aku rasa aku belum lagi ni. On the way kot? Lol.

See? Haha. Hidayah tu beb kita kena cari weh. Bukan tunggu je. Mati ni bila2 pun boleh.

Hoi! Syahmi, kau boleh tak fikir dua tiga kali sebelum buat apa2? Haha. Jangan dah terlajak baru nak insaf. Tak guna dah beb, tak guna dah.

Kadang2 kan, aku rasa macam mati lagi baik. Tak sanggup dah aku berjalan dalam dunia ni. Rasa lemah gila. Takde kekuatan langsung. Jadi mungkin kembali kepada fitrah lagi bagus. Tak payah dah susah2 nak lawan setan2 durjana. Sibuk je bisik2 kat telinga.

Tu pasal diri aku je la kan. Aku tak rasa aku ada kredibiliti nak tegur2 orang lain yang buat salah. Siapa la sangat aku ni. So aku taknak la kutuk2 orang dalam blog. Aku kutuk diri aku sendiri je sebab aku rasa aku pun dah cukup layak nak dikutuk oleh orang lain.

Hidup ni penat ye kawan2. Buat kesekalian kalinya aku bagitau, aku penat hidup. Tak tenang. Tak tenteram. Hati tak best. So enjoy la hidup korang kalau hidup korang best okay.

Lastly, semoga masuk syurga paling atas.

Salam alaik~

=)

Sunday, February 26, 2012

LYNAS; Keep It Down. The World is Laughing.

Malaysia. Never grow tired of all those epic political stories.

Belum habis lagi kita bercakap pasal student power, solidarity strengthen with Guy Fawkes mask (well that's all it takes for you to know about solidarity), kecoh lagi pasal Lynas.

Tulisan ini bukan dari perspektif politik. I will make it sure.
Sebab they're watching us.
So lets leave political views out of this okay.

Aku pernah tulis pasal Lynas kat sini, so korang boleh klik dan baca apa cerita sebenar pasal radioaktif ni.

Apa yang aku nampak (as a student, I listen, I watch, and I think), we all blindly follow. Banyak sangat motif politik belakang isu ni. Mass hysteria have been used to control people, good moves, oppositions!

People are more likely to follow when they're scared, so instead listening to the people with best credibility and expertise on the matter, they are more likely to shout with their leaders (politicians that is, I figured out they might think it was cooler that way).

Government atau pembangkang, everyone with their own agenda. I shall not be worried about my government, but I am pretty concerned for my country.

Lynas was an inside job, they say, it wasn't safe, they say.

I'm sick of people trying to convey their political views through such issues, when everything was being politicized. As we are moving closer to the GE, everything is getting bad.

Why can't we fight Lynas by forming our own politics free NGO? No such political views involved. When you're going against Lynas, you mustn't be against the government. You might be just one of the tree lovers who cares about environment.



You politicized nature! What is wrong with this world? A fight against pollution used to be free from political views! You don't have to gather almost 20'000 people just to say "Reformasi", but why don't you say something like "Save the Earth" or maybe "Go Green!"?

This have gone wrong a long way. Stand for nature, will you? And don't stand for political parties! We are fighting for nature, and not for political parties! There's a hidden agenda behind everything that happens in Malaysia, and that's not looking good.

As for those who supports Lynas, stand up and make a statement! If those guys believe their politicians more than the AAEA experts we brought in, why don't we make it clear and more convincing? There's nothing to be scared of, unless we got something to hide?

Stop making everything so politics. First those guys stand up for student's power, and hell, it started with the wrong foot. Enough of all that political. We brought everything, from religions to nature into our argument. There's the gold digger, and there's the opportunist. This will never ends.

My dad is a Radiation Protection Officer (RPO) and he works with AELB to grant licenses for private companies. He went to the site and have been debriefed about the project, and I'm quite sure he knows whats wrong and whats right.

Well he says it all safe, and hell, I believe him more than the politicians.

Please, haven't you guys heard anything about credibility?

Tuesday, January 24, 2012

Dari Perspektif Seorang Anak Felda

Anak-anak itu bayang-bayang ibu bapa.

Aku seorang anak sulung dari empat orang adik beradik lelaki. Kami semua membesar di sebuah tanah rancangan Felda. Komuniti yang tak besar, tapi cukup besar bagi sebuah tanah rancangan.

Kami bukan orang senang. Biasa la, hidup di Felda kan. Oh, budak kampung je rupanya, orang cakap. Haha. Yes, betul, budak kampung je. Bukan budak yang hidup serba serbi lengkap dengan kemudahan. 26 kilometer dari bandar Kuantan. 



Bukan anak peneroka Felda jugak (peneroka Felda kaya, untuk pengetahuan), tapi cucu. Abah? Abah kerja supervisor kat sebuah kilang dekat dengan bandar Kuantan. Dah 20 tahun abah kerja kat situ. Pernah la jugak beberapa kali aku datang tempat kerja abah. Penuh habuk. Kilang papan kan. Bukan kerja dalam pejabat cukup dengan air-cond semua.

Mak pulak, macam-macam kerja mak buat. Jadi operator kilang, jual nasik lemak. Jadi cikgu tadika. Macam-macam. Biasa la kan. Nak hidup kena la pandai.

Dalam komuniti kami di Felda, aku ada macam-macam jenis kawan. Korang boleh agak la kan, keadaan budak-budak Felda macam kami ni macam mana. Main bola petang-petang. Mandi sungai (bukanla sungai sangat pun sebenarnya, kitorang panggil kobat). 

Study? Budak-budak Felda macam kami ni tak pandai sangat pun. Yang paling jelas di kaca mata aku sendiri, sejak aku kecik sampai la dah besar macam ni (dah boleh kahwin dah pun), di tempat kami ni pencapaian akademik tu bukanlah satu prioriti atau kepentingan besar. Asalkan belajar sampai habis sekolah menengah pun dah cukup baik. Kalau tak mampu, tak perlu sekolah menengah. Belajar sampai PMR pun dah cukup.

Aku? Haha. Kelebihan aku bukan pada kepandaian. Aku bukan genius. Aku bukan jenis orang yang baca sekali terus faham. Aku sama je dengan semua budak-budak Felda aku yang lain tu. Tapi aku untung sebab aku ada mak dan abah yang pentingkan pelajaran. Dan akan sentiasa bagi semangat untuk aku.

Kesilapan sahabat-sahabat Felda aku yang lain, bukan pada diri mereka sendiri. Tapi pada mind set mak dan abah diorang. Aku 90 peratus pasti, kalau kawan-kawan aku tu ada mak dan abah macam mak dan abah aku, diorang pun boleh sampai ke tempat aku sekarang ni. TIADA ORANG DILAHIRKAN BODOH.

Kebanyakan kawan-kawan aku adalah anak-anak peneroka Felda, jadi mak dan abah diorang kebanyakannya dah berumur. Orang-orang yang berumur ni, biasanya tak menekankan sangat kepentingan pelajaran dan akademik anak-anak. Ini atas pemerhatian aku sendiri, khususnya untuk tempat asal aku. 

Tuhan je yang tahu bila aku balik kampung, berjumpa dengan kawan-kawan Felda aku, lepak-lepak minum kopi, berbual. Dan aku dapat tahu situasi hidup mereka. 

"Aku gagal subjek Bahasa Melayu SPM, so aku tak ada sijil."
"Habis tu kau buat apa sekarang?"
"Aku jadi pengurus ladang. Jaga mat indon buat kerja."

"Aku dah kahwin. Baru je."
"Oh, bagus la tu. Rezeki. SPM kau camner?"
"SPM? Aku berhenti sekolah lepas PMR. Tolong abah aku kat ladang."

Mak-mak dan abah-abah semua orang, kalau baca ni, tolong la ingat. Jangan harapkan anak-anak anda jadi seperti anda. Kalau bapa seseorang tu seorang peneroka Felda, janganlah biarkan anak bekerja di ladang. Walau bapa seseorang tu seorang pengurus syarikat sekalipun, jangan biarkan anak anda jadi pengurus syarikat jugak. Ada sebabnya kita semua ada genetic variation, yang jadikan setiap manusia ni unik. 

Jangan cakap, atau sewenang-wenangnya anggap anak anda bodoh, sebab semua orang ada kelebihan masing-masing. Mungkin anda belum nampak, tapi pastikan anda sentiasa sokong kehendak anak anda. Bagi pujian. Walaupun anak anda nak jadi seorang pelukis sekalipun. JANGAN, JANGAN SEKALI KALI rendahkan kebolehan anak anda.

Puji. Sentiasa bagi pujian pada anak-anak anda walaupun atas sebab benda kecil. Jangan bagi tekanan, tapi bagi sokongan. Jaga semangat anak-anak. Jangan pernah putus asa. Semangat anak-anak kalau dah jatuh, susah kita nak bangkitkan semula.

"Kau senanglah cakap, Syahmi, kau pandai."

Aku? Pandai? Tolonglah. Kalau pandai tu diukur dari segi akademik, memang senanglah anak-anak orang kaya tu nak jadi pandai kan. Bagi kita ni pulak? Selamanya kena duduk di tanah rancangan? Jaga ladang sampai mati? 

Aku bukan tak sayang tempat asal aku. Aku tak percaya langsung, tak percaya langsung dengan teori budak-budak Felda, budak-budak kampung tak pandai. Remaja-remaja di tanah rancangan akan membesar untuk jadi seorang mat rempit, mat dadah, dan semua tu. Jangan percaya dengan stereotaip orang luar macam ni.

Mereka tak tahu hidup kita. Mereka takkan faham.

Jadi mak dan abah budak-budak Felda, dan juga kawan-kawan Felda, sama ada korang baru masuk universiti, ataupun masih sekolah menengah, jangan mudah sangat patah harapan. Walaupun sekolah korang ada perkataan LKTP tak bermaksud korang tak boleh berjaya. Apa kata kita buat generasi ketiga (atau kedua, atau keempat) Felda jadi generasi yang berjaya? Siapa cakap tak boleh? Bagitau aku, biar aku sekeh kepala.

Ingat satu je ye kawan-kawan. Tak ada orang bodoh atau pandai. Tak ada. Yang ada cuma orang rajin dan orang malas. Nak jadi yang mana satu? Pilihan sendiri.

Biar satu hari nanti, kita boleh kembali ke tanah rancangan kita, dan ceritakan kisah dan cabaran hidup kita untuk berjaya kat orang-orang kampung. 

Biar di tengah tengah pokok kelapa sawit, atau pokok getah kita ni, tumbuh sebuah tunas kejayaan yang kita boleh banggakan. Dan bukanlah satu lagi video 3gp murahan atau jarum-jarum penagih.


Malas nak share? Senang je. Tekan like kat bawah ni.

Salam Alaik~

=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Welcome!!!