Monday, November 9, 2009

Signifikan CAN4600 a.k.a S.N.I.O.P

"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."


Statement di atas cuma hiasan semata-mata.
15 tahun yang lepas, abah pakai motor honda je. model ape aku tak ingat r plak. Tapi bukan C70 r. Motor tu r yang hantar aku pegi skolah hari2.


Then satu hari tu, lahirlah Mohd Syahir bin Yem (AA). Lalu dengan bertungkus lumus abah pun mencari duit... sebab bila AA lahir, dah ada abah+mak+abg+angah+AA. so motor dah tak muat nak naik sume2. 


Lalu dibelilah oleh abah sebuah proton saga CAN 4600. mahal giler bayar muka time tu.
Ape yg significant sangat dengan kete burok nih? Haa.. untuk aku kete ni sgt sentimental value. (teringat aku time MMS dulu, ade soalan utk aku, "adakah anda seorang yg sentimental?" jawapan dier, ahaha, sgt2.=P)


So jom follow aku. Menyusuri balik ape yg kete ni dah endure for the past 15 years...


Kete ni lah...
Yang abah letak sticker S.N.I.O.P. So kete tu sampai skrg dikenali sbgai 'senaiyop'. Abah pernah bgtaw aku maksud dier, tapi aku tak ingat. Yang aku ingat Sometimes N__ I___ O___ People. lebey kurg cmtu r...


Kete ni lah...
Yang hampir cekik adik aku. Dier main2 kat tingkap, ntah cmne aku pegi tekan suis tutup tingkap. Tingkap tu naik, leher dier tersangkut. Yang mak aku plak, panic attack, bukak pintu. Tergantunglah beliau kat pintu tu. Kelakar giler. Cubaan membunuh aku gagal. haha


Kete ni lah...
Yang amek aku lepas khatan kat Bilik Kaunseling SKPS mse darjah 1. Giler memori time tu. Rse nak gelak pon ade. 


Kete ni lah...
Yang abah letak mainan untuk hadiah hari jadi aku mase darjah satu. Aku nampak abah letak dalam but, pastu aku ngamuk2 nak. Tapi abah tanak bagi gak. Last2 time besday aku abah bagi. haha. sori abah. huhu segan2...


Kete ni lah...
Yang hantar aku pegi interview MRSM mse lepas UPSR. Tapi tak lepas..huhu


Kete ni lah...
Yang aku, abah, ngan paklang naik nak pegi daftar kematian arwah anjang dulu. huuuu


Kete ni lah...
Yang hantar aku pegi daftar SMK Seri Kuantan. Yang amek aku time aku nak outing. Yang ambik aku time aku nak overnight.


Kete ni lah...
Yang abah ngan aku 2 org naik nak pegi amek result PMR. Yang terpaksa berbaris tanpa segan silu dgn kereta2 yang jauh lagi mahal.


Kete ni lah...
Yang abah bawak aku pegi beli jam baru ngan makan mee bandung sebab dapat straight utk PMR dulu. 


Kete ni lah...
Yang hantar aku 200++ km ke KL untuk daftar ASiS. Walaupun cuma 3 kali, daftar, ambik aku lepas SPM ngan time ambik result SPM.


Kete ni lah...
Yang straight pegi nilai 3 pas amek result sbb nak celebrate kejayaan aku (dapat jam tgn RM10 je.. haha. redha je la..)


Kete ni lah...
Yang abah pakai nak hantar aku ngan Shiqin pegi dating time hujan pas SPM! haha. Penting ni. Boleh citer kat anak2 aku nanti.


Kete ni lah...
Yang abah pakai untuk hantar aku pergi temuduga JPA. 


Kete ni lah...
Yang abah ngan aku naik nak pergi menghadap ADUN Panching, Pejabat Wilayah FELDA, Pejabat FELDA Panching, Pejabat Datuk Suhaimi untuk cari sumbangan nak masuk INTEC.


Kete ni lah...
Yang hantar aku datang INTEC. Pastu malam b4 register pakcik aku ngan aku bawak pegi jamming kat Klang. Pastu kene sondol ngan kete Cina. Pastu pakcik aku pau sume duit Cina tu. ahaha


Kete ni lah...
Yang baru sekali datang Shah Alam. Time nak register dulu je..huhuhu


Kete ni lah...
Yang hantar adik2 aku pegi SEMSAS. Sekali lagi, tanpa segan silu berbaris bsame2 kete2 sedan eksekutif yg smart2. ahaks! =)


Kete ni lah...
Yang jadi official transport datuk ngan nenek aku nak pegi mane2. asal kan minyak topup.. haha


Kete ni lah...
Yang akan hantar aku ke KLIA nanti (insyaAllah). Akan aku usahakan. Biar lah buruk mane pun kereta abah ni, aku tak kisah langsung.


Tak kisah langsung. Nak bukak pintu susah. Xde CD player. Air cond slow. Taley kunci pakai bunyi2. Nak bukak but kne pakai kunci. Kne himpit2 ngan adik2 aku time balik kampung (angah bontot besar!). Hon bunyi mcm tak bunyi. Kalau time hujan masuk air. Takesah pun.


nape tak beli kete baru??? haha. tipu la kalau aku cakap niat tu xde. sume org nak kete baru. tapi post ni just nak acknowledge kete ni je. sebab aku rse abah dah 2-3 taun cakap nak beli kete baru. tak beli2 gak. nak makan pun sangkut2, lagi nak beli kete. haha. 


Aku sangat bersyukur. Ramai kawan2 aku tak dapat nikmat macam aku ni. Belajar dari kesusahan. Tak dapat peluang merasa susah. Tak perlu cemburu. haha.


so, itulah sebab aku letak gambar kete kat atas sekali tu. tu lah S.N.I.O.P kesayangan aku! 


zuhud~ zuhud~ haha

11 comments:

onetwenty said...

i'm proud to hv a fren like you!

magna_journey said...

bce citer ko nih...
terharu plak aku....
n aku bgge ade kwn cm ko...
n i'm also proud wit my dad's Kancil WFK6520...walopon slalu kne jumpe doc....huhu

Syazwi said...

aku penah dgr S.N.I.O.P.! sumwhere. tapi aku xbrape sure what i know is the same as ur dad meant. aku igt the meaning is Susceptible to Negative influence of People.

^_^

ahmad syafiq al-gonzalez said...

ni belum kategori susah lagi ni :P

aB!d said...

tetibe plan aq nk beli mustang kat cnie bwk balik mesia tergendala..kalau x bole bawak kau jalan2 skali syahmi..beli keta myvi je r pasnie..buatan malaysia lg tue..

Syahmi Yem said...

pojan: same2! ahaha

alip: ni baru sikit...thanks btw.
=D (i thought this should be funny, and a little inspiring??-_-")

syazwi: betul weh! betul2!!! aku dah tye abah aku tadi. thanks! ahaha

butet: haha..belum lagi. hopefully r?
=P

wahid: pe kelas mustang..kurang2 pun jaguar sebijik. haha

Anonymous said...

speechless kut..

alay! said...

hahah,stail lah entri ko yg ni :D

zarul said...

gua respect la lu beb~~
tabik spring nyeee~

aFIqaH said...

terharu bce cter ko =,(
bgs gile kwn aku nehhhh

aFIqaH said...

terharu bce cter ko =,(
bgs gile kwn aku nehhhh

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...