Friday, October 9, 2009

Dia tau. Balasan sentiasa ada.

Prejudis. Always jadi mangsa prejudis.
Tak semua manusia mampu bersangka baik, aku sendiri pon kdg2 terlajak.
Mmg Nabi dah suruh kite bersangka baik. So aku cuba utk diri aku sniri. InsyaAllah.
Dlm masa same jgk, boleh igtkan org lain.
Once occured to me.
Oh, aku main gitar, aku pergi gig. Aku suka karaoke. Aku minat XPDC ngan Restraint.
At least aku jaga diri. Aku jaga batas2 aku. Aku ingat Tuhan. Aku cuba istiqamah dalam ibadah.
Aku cuba ingatkan diri aku. Aku usaha ingatkan kawan2 aku.
Anda?
Jgn sng sgt anggap org tu jahat. Kalau terfikir perkara buruk pasal seseorang,
CARIlah the best possible answer utk bersangka baik tentang dia.
Kadang2 bercakap tanpa melakukan apa2 boleh bawak musibah.
Rasulullah pernah cakap, pasal keburukan org yg "Cakap tak serupa bikin."
(Maaf, aku tak ingat r perawi dan nas2 dier)
Boleh la search, ape kedudukan org yg 'cakap tak serupa bikin' ni dalam Islam.
Manusia. Rambut sama hitam, hati lain2.
Oh, ade bbrapa silent readers versi harmoni yg aku jumpa. Dah boleh trace anda okeh? haha
ok, back to topic.
Life's an open secret.
dalam buku tu pernah terbaca, tentang org yg prejudis.
bukan susah pon kalau nak bersangka baik kan?
Contohi iman dan takwa tabi' tabiin.
jgn ingat diri dah cukup hebat. jgn suka merendah2kn org lain.

Berhati2lah apabila berkata.
Aku penyabar. Tapi tolong jgn sampai hilang ikhlas aku.
hilang ikhlas=hilang pahala.
korang nak buat dosa, buatlah. dah terlepas tanggungjwab aku.
tapi tolong r jgn hilngkan pahala aku. pliz!

jazakallah.
Allahualam.


Allah Taala berfirman yang bermaksud: 

"Dan jiwa serta penyempurnaan (ciptaan-Nya), maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaan. Sesungguhnya beruntung orang yang menyucikan jiwa itu" 

as Syams (91:7-9)

6 comments:

magna_journey said...

salam. yg 'ckp x srupe bikin' tuh, x silap, tu ayat al-Quran...

"Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?
Maka tidakkah kamu berfikir?"
(Al-Baqarah, ayat 44)

wallahu'alam..

Syahmi Yem said...

thanks alip! lagi2? sape2 ade nak bagi..

fareha azhar said...

61;2
"wahai orang2 yg beriman! mengapa kamu mengatakan sesuatu yg kamu x kerjakan??"

61;3
"itu sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan sesuatu yg x kamu kerjakan."

tq la singgah blog ak...

Syahmi Yem said...

dah cukup byk kan. semoga kita dijauhkan, dilindungi daripada golongan2 ini...

fareha: thanks gak.rajen komen. haha

faux fay said...

update2 la lagik..
sonok bca~
:)

Syahmi Yem said...

nani: ada masa aku update lagi.
tgok r kalau tak bz.

thanks btw.

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...