Wednesday, February 3, 2010

8 Rahsia Lelaki

1.21 AM, February 2 2010.

Hampir muntah baca slide biologi. And there's still hundreds of pages to go.
Dah lama tak update blog. Banyak dalam draft, tapi tak complete lagi. Entah la, just lately idea macam tak pernah complete.

Terjumpa satu fail dalam komputer aku, macam biase r, tak ingat dah dapat kat mne. Tapi memang agak best r baca. Saje je nak kongsi. Menarik!

8 Rahsia Lelaki


1.Lelaki tidak detail dlm percakapan

Contoh kes:
Kakaknye baru saja putus cinta. Biler kite tanye what's his comment dier just cakap:"mm..dah nak putus nak wat camne..."
Alasan:
Tak usah bimbang sebab secara genetik lelaki tidak dibentuk untuk petah bercakap cam pompuan.Menurut seorang pakar,wanita boleh mengeluarkan antara 6 hingga 8 ribu kata per hari.sementara lelaki rata2 hanya mengeluarkan antara 2 hingga 4 ribu kata sahaja.
Komen aku:
Ada jugak lelaki yang suka bercakap. Tak normal? haha


2.Lelaki tahan berjaga sepanjang malam demi hobi

Contoh Kes:
Kita sering tak menemui jawapan kenapa si dia sanggup mengadap game sepanjang malam tanpa henti?
Alasan:
Sebelah kanan otak lelaki mempunyai bahagian yang tidak dimiliki oleh kebanyakkan wanita,seperti utk mengukur sudut pandang(angle),kecepatan dan jarak.Namanya adalah Kesedaran Ruang Visual (VSA),yang amat penting peranannya di zaman lelaki harus berburu utk mendapatkan makanan.Dan kalau hasil mereka sedikit,mereka berasa macam tak ada pa pe kalau nak dibandingkan ngan lelaki lain.
Komen aku:
Setuju. Ada jugak lelaki yg berjaga nak tengok bola. Ada yang berjaga main gitar.

3.Lelaki rela menghabiskan banyak wang untuk peralatan elektronik atau aksesori kereta.

Contoh kes:
Si dia rela keluarkan wang simpanan utk menambah aksesori kete, gadget komputer dan jersey bola. Tapi kenapa mereka memBEBEL kalau tgk org pompuan shopping?
Alasan:
Alat2 elektronik atau aksesori kete bolehlah dikatakan sebagai alat permainan lelaki dewasa.Bagi lelaki,benda 3 dimensi terlihat lebih menarik dan menstimulasi area VSA otak mereka.Dgn demikian mereka secara tidak sedar Happy2 jer buang duet utk benda2 tue.
Komen aku:
Itulah lelaki. Learn to live with that, girls! haha

4.Lelaki jarang muncul dengan jambang bunga.

Contoh kes:
Dalam filem,sering kita lihat hero muncul tiba2 di rumah lovernya dgn sejambak bunga.Kenyataan nye?huh hampeh!!
Alasan:
Sejak awal,otak lelaki lebih mengutamakan hal praktik.kebetulan,hal2 bunga nih tak menarik ruang logik otak mereka.Beli sesuatu yang bakal layu dalam beberapa hari benar2 satu pembaziran-itu tanggapan org lelaki laa kan.
Komen aku:
Yaa.. Kami amat praktikal.

5.Lelaki tidak bergosip

Contoh kes:
Bila kita kata:""eh betul ke ni?" dia pantas memotong:"pegi makan jom!dah lapar nie..."
Alasan:
Sebenanye lelaki juga bergosip.Tapi cara dan gaya mereka bergosip tidak sejelas kita dan juga tidak pada saat objek yag nak digosip berada dekat situ. Kalau mereka punya masalah dengan seseorg,biasanya mereka menyelesaikannya,atau melupakannya.
Komen aku:
Straight to the point la weh. Tanak r gosip2. Gosip lelaki dengan kawan-kawan je.

6.Lelaki selalu mengaggungkan IBU mereka.

Contoh kes:
Lelaki jarang mengkritik ibu merekaa,apa lagi kalau hubungan mereka akrab.Lebih panas lagi kalau dia kata:"eleh,macam tu pun tak reti buat?mak i pejam mata pun boleh buat tau."
Alasan:
Bagi lelaki,ibu mereka merupakan wanita ideal dan inti dari hidup mereka.Lelaki juga belajar mengenal rasa melindungi dari hubungan kedua orang tuanya,bagaimana ayah mereka melindungi ibunya.Makanya,tak perlulah mintak dia persoalkan apa apa ttg ibunya.TiTik!
Komen Aku:
Mak aku wanita paling hebat dalam semua perkara. Especially membebel dan bercakap. Syg mak aku!

7.Lelaki sanggup menyimpan semua edisi terhad komik,CD ,jeans, jam tangan dan apa saja!

Contoh kes:
Bosan!sekejap kejap dia ajak g petaling street,kemudian kedai komik then sana,sini...semata-mata nak cukupkan koleksinya.
Alasan:
Berbalik kepada asal mereka sebagai pemburu,lelaki senang menghimpun persediaan keperluan mereka sebanyak mungkin.Mereka selalu berwaspada bakal diadili lelaki lain,sehingga tidak hanya mengekar kuantiti,tapi juga kualiti yang dimilikinya.Bagi mereka,punya sesuatu yang boleh dibanggakan adalah prestasi tersendiri yang dapat memacu ego mereka.
Komen Aku:
Alasan kat atas ni tak cukup rasional kan? Tapi betul jugak. Agreed.

8.Lelaki suka melihat wanita memakai skirt pendek(mini skirt)-asalkan bukan kekasihnya.

Contoh kes:
Si dia memuji setinggi langit kaki nicole kidman ketika memakai mini skirt.Tapi kalau gf nya yg pakai,komennya ringkat saja:"I tak suka ahh!! tukar lain..!"Bengang kan...?
Alasan:
Bagi lelaki,kaki cantik adalah simbol kesuburan wanita.Kalau buah hati sendiri yang mempamerkan kaki dan bahagian "rangsangan" yang lainnya-- mereka jadi waspada kerana itu merupakan sasaran mata lelaki-lelaki lain...
Komen Aku:
Tipu. Aku tak suka pun tengok kaki orang. Oh, jgn kan skirt pendek. Tudung pun sama gak cmtu.

Just sharing~ for fun only. Release tension baca Cell Biology.
=)

p/s: wish me luck 4 tomorrow's test!
p/s/s: wanita complicated? lelaki juga. as for me, wanita macam cell biology. susah nak faham and byk nak kne study.


Aku dan adik-adikku~ weeee~~~

5 comments:

syafiq abdullah said...

agreed!!!=)
hahaha...tepat dan ringkas

weeeehoooooooooo! said...

ohhhhhhhh

-cHikA LaLA- said...

tidak setujuuu

Syahmi Yem said...

leyn: now tell me which part u just dont agree~

ecca zulaikha said...

lepas ni. alert tau ttg hal perempuan ni. :)

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...