Wednesday, January 6, 2010

Entri Pertama 2010

Entri pertama 2010. Lembaran baru bagi hidup aku.

Semalam jalan-jalan kat Sunway, dalam pokai-pokai pun dapat gak aku beli DVD ‘Bon Jovi Live at Madison Square Garden’. Senyum sampai kolej r aku. Seronok tak boleh nak cakap. Memang sentimental collection aku yang ni. Konsert ni (as being said) dirancang sejak 25 tahun yang lepas. Madison Square Garden, New York. Lepas habis buat The Lost Highway Tour kat seluruh dunia, Bon Jovi kembali ke New York untuk buat persembahan kat kampung sendiri.

Ni first time aku tengok Bon Jovi main full set, and aku rasa memang terbaik. Maybe sebab struktur Madison Square yang agak indoor, echo drum macam kuat giler. Tapi performance still mantap. Jon betul-betul all out dengan vocal. Richie Sambora macam biase r, maintain main macam legend. Sammick classic, 12-string acoustic, Fender yang sangat-sangat seasoned. Trust me man, this guy was absolutely gifted. Set gitar yang sangat professional. Paling best time Richie main sambil nyanyi lagu ‘I’ll Be There For You’. Bukan senang nak main gitar utama sambil nyanyi. Lagu Jon plak tu. Ape pon, Bon Jovi still rock. Drummer super laju, bass yang sangat synchronized, keyboardist cool, tambah lagi dengan showmanship Jon. Oh, lupe, pemain violin yang cun! Haha. Superb!




Hari ni kelas pun bermula. Best gak la kot? Haha. Tak tau lagi, kita tengok nanti. Awal-awal memang la hambar sikit. I guess this semester will not be easy for me. Struggle lagi for perfection. Sikit je lagi. Sikit je. Application universiti semua dah setel. Sekarang tinggal nak tunggu surat tawaran je lagi. 3 pilihan, Rutgers University, SUNY University at Buffalo dan Rochester Institute of Technology (in priority order). Why? Rutgers, sebab hopefully aku akan dapat environment yang lebih American. Ok la, pan Asia boleh terima lagi. Hopefully la kan. SUNY, sebab kat sini, as if compared to RIT, better sikit ranking dia. My friends pun ada kat sana (miss you guys!). RIT is just for backup, in case that I was unlucky enough to get admitted to Rutgers and SUNY. But no offense guys! Not that RIT tak best okeh. Done with that. Pray for me to get admitted okey?

Tadi online, lepas sekian lama online. Ramai sungguh yang tanya mane aku hilang. Just nak cari ketenangan sikit. Tapi, aku pun tak tau kenapa, aku rasa sangat puas dengan hidup aku. It’s like everything I have is more than enough. Wow, that’s ‘BE GRATEFUL ALL THE TIME’ trick does really work. Mencari permata yang hilang. Haha. Still nak tulis gak pasal muzik dalam blog ni. At least, aku tak tulis pasal Black Metal. Hardcore pun takde kan? I listen, I play, I share. Tapi let’s this be a view from an amateur listener. Sama-sama open. Ada ilmu kita kongsi-kongsi.

Terbaca satu interview dengan Ustaz Hasrizal. Beliau berkata, “Blog tak harus dipisahkan daripada kehidupan kita yang sebenar. Ada peraturan khusus untuk blog.” Fikir-fikir balik, aku tak nak buat blog baru, dan hasilkan dua blog berlainan sifat, antara bumi dan langit. Sebab benda tu nanti boleh hasilkan prejudis yang lagi teruk. Kita diingatkan supaya bersangka baik dan tidak menimbulkan kontroversi. Jadi, aku akan still gunakan blog ni untuk tulis tentang hidup aku. Mungkin sekarang tak lagi se’personal’ dulu, tapi sekurang-kurangnya masih rasional.

Baru-baru ni before balik Shah Alam, lepak-lepak ngan member lama. Tengah borak-borak, ada sorang member aku cakap,”Alah, kau Syahmi, berapa lame sangat la kau boleh hidup takde gefren.” Haha. Aku senyum je. Yep, the last time aku single is waktu awal Form 1. “Banyak cakap lak kau. At least ex gefren aku dua orang je, tak ramai macam kau. Tiap-tiap tahun tukar.”

So that’s it. Tak perlu susah-susahkan otak, sakit-sakitkan hati. Aku dah pernah cakap kat mak aku suruh dia carikan isteri untuk aku nanti. Yang baik pada mata dia, aku pasti terbaik untuk aku. Last-last aku plak kena marah, “Jangan nak mengade, cari sendiri. Nanti ada masalah, tak serasi la, ape la, salahkan mak pulak.” Haha. She got the point. So now, tayah susah-susah. I got enough of everything in my life. I don’t need something to spoil them up.

Itu saja Entri Pertama 2010. Sape2 yang nak buat link exchange boleh drop link kat sebelah ni. Start daripada entri ni, aku nak cuba tulis dengan lebih professional. Ini bukan lagi blog budak sekolah. Ini blog remaja umur 20 tahun.

“Khoirunnas su anfa a’hum linnas” – sebaik-baik manusia, adalah manusia yang member manfaat kepada manusia lain.

Salam alaik~
=)

2 comments:

ct.mashitah said...

siyes mcm fanatik gile ngn bon jovi. haha.. tp kn, kt suny bkn ade alif dgn nawi je ke?? hurmsss.... xpe2, ko dh apply, bila dh dpt3 then ko consider lah. ok? ;)

gudluck. all d best.

Syahmi Yem said...

bukan fanatik dgn bon jovi, tapi fanatik dengan muzik. haha.

aim first of course rutgers. doa2 kan lah aku dapat pg rutgers.

thanks mashi~

=)

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...