Sunday, November 27, 2011

Ego Manusia, Bukan Ego Lelaki

Okay kali ni aku nak komen pasal masalah rumah tangga.

Like, what the hell kan.

Hidup aku ni memang bergelumang dengan manusia-manusia ego tahap kritikal. Sama je. Lelaki dengan perempuan. True story.

Latest case, ada besfren aku get off the relationship sebab ego. Aku dah cakap! Love must be unconditional! Ni la dia manusia yang taknak dengar cakap aku (hehe, bajet aku hebat la pulak kan). Jangan bagi syarat untuk satu-satu relationship tu. Kalau kau serius la kan. And so far yang aku faham, kes kau ni kawan, si lelaki tu memang nak mencari alasan untuk ditch kau. So it's good that you know now. Reality's hurts. Every single time.

Apa kejadah kau letak syarat-syarat pulak ni. Tu belum kahwin lagi, nanti dah kahwin macam-macam lagi la. "I need my cup of coffee ready every morning, finely grind, black and thick, with two spoon of sugar and one spoon of creamer, with a couple of wheat bread and a morning newspaper on the table. Oh, and I need the coffee to be in a cup, I repeat, and not in a mug or glass or anything else. Got that? Or else I'll ditch you." LOL?

This is not a case of chauvinism. Kita bercakap pasal kesefahaman dalam relationship. Aku pernah jugak cakap pasal acceptance kan? Terima la. Kalau kau betul-betul sayang la kan. Kenapa nak letak syarat? Kalau ada apa-apa yang kau tak suka pasal dia, kau ubah waktu dah kahwin nanti. Sekarang? Jangan mengharap kat something yang belum pasti, bro. Nanti kau menyesal.

Back to the main point. Ego. Semua orang pun ada ego. Beza dia tahap tinggi dengan rendah je. Lepas tu camne kau control ego kau tu. Mungkin ada orang yang boleh kontrol ego dengan gefren, tapi tak boleh control bila dengan member. In either way, kau tak boleh sorok ego kau tu. Even aku sendiri pun ada ego. Tapi so far aku supress ego aku tu untuk benefit semua orang. Susah, tapi tak mustahil.

Ego comes from the feeling of superiority and inferiority. Bukan senang nak baik dengan semua orang. Tapi teramatlah mudah nak buat hal atau masalah dengan orang lain. Kenapa weh? Aku still tak faham sampai sekarang kenapa orang nak ada masalah dengan orang lain. Tak boleh ke kita hidup dengan aman dan damai? I mean, kalau ada orang tak suka aku pun, aku suka je semua orang. Aku taknak fikir pun kalau ada orang tak suka aku ke apa kan? Bukan hal aku. Yang penting aku handle semua orang sama. Aku taknak ada masalah dengan kawan-kawan aku just simple out of ego. Kau tak boleh hidup dengan ego macam tu. Kau kena ada rasa nak mengalah. Kau kena ada rasa bertolak ansur sikit. Give and take.

Aku ada ramai kawan, tapi aku lagi suka refer kawan-kawan aku ni just sebagai acquaintances. Cuma ada beberapa orang je kawan aku yang aku rasa layak digelar friends. Aku bezakan acquaintances dengan friends. Korang pun patut buat macam tu. Just saying.

Once my friends get hurt, I'll be mad. Now for the second time, you hurt her again, I'm seriously pissed off. She's better off without you now. She will be. I don't know you, but I'm sure as hell do hate you.

I've been listening to her ranting for years. And the more I learned, the more I feel her. You go be ungrateful somewhere else.

Urghhh. Manusia dan ego. Wanita dan emosi. Funny as hell.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...