Saturday, July 23, 2011

Kisah Aku, Dia dan Selipar Jepun

Dua minggu di Malaysia. Dua minggu aku bersama keluarga.

Abah dah berhenti kerja tahun lepas, waktu aku kat US. Selepas 29 tahun di kilang plywood tu, akhirnya abah berhenti jugak. Mak pun dah berhenti kerja kat kantin sekolah menengah tu. Sekarang ni diorang berniaga je.

First time bila mak cakap dia nak jual selipar, aku gelak besar. Serius, aku gelak besar.

"Selipar? Betul ke? Selipar jepun?"

Yup. Selipar jepun. Sepasang RM10. Betul ke mak aku ni. Haha. Tapi tu la. Rezeki ade kat mana-mana je. Hak Allah semua tu.

Jadi sepanjang aku kat Malaysia, buat masa ni, aku memang tolong mak abah aku jual selipar. Yes, jual selipar. Seronok lah!

Inilah dia tauke besar selipar a.k.a mak aku

Paling kesian kat SNIOP (CAN 4600). Dah jadi extremely heavy duty. Bawak barang-barang dah macam lori. Spring absorber macam dah tak wujud. Kereta buruk tu la yang banyak berjasa.


Tengok video kat atas ni pun korang dah boleh bayangkan, betul tak? Betapa hebatnya kereta kitorang ni. 16 tahun, dan masih terus berkhidmat dengan cemerlang.
Shhhh, jangan bagitau Proton, nanti diorang cari kitorang nak ambik testimoni.

Jual selipar. Duhhh.

Okay kembali kepada topik.

Jual selipar ni seronok. Macam-macam pengalaman boleh dapat. Sekilas kaki orang kat depan kau, sudah kau tahu saiz berapa. Hebat.

Yang pertama dan terbaik, bila aku serve sorang awek Malaysian ni. Dia datang berdua, dengan seorang foreigner. Yang aku tau, awek tu Malaysian. Daripada percakapan dia pun aku dah tau.

Waktu tengah test-test selipar, ada ke patut awek tu angkat kaki dia suruh aku tolong cabutkan selipar? Tak beragak betul minah sorang nih. Sabar je la.

Berkat terbiasa dengan customer service US yang sangat mantap, aku pun tolong la cabutkan dengan penuh polite. Nasib baik la jadi beli. Kalau tak memang aku dah campak awek tu masuk Sungai Kuantan.


Haa ni la suasana kat Midtown Esplanade tu. Tapi time ni orang tak ramai, sebab tengah Maghrib lagi. Kalau waktu dekat-dekat tengah malam memang berpusu-pusu la orang kat sini. Tak menang tangan la kami nak melayan.

Sekarang pukul 3.30 pagi. Aku baru sampai rumah, baru balik dari berniaga. Malam minggu kan, lambat sikit balik sebab orang memang ramai time-time camni. Malam semalam kanopi-kanopi berterbangan, angin kuat, ribut. Basah kuyup la kami 4 beranak kat tepi sungai tu. Menggelabah selamatkan selipar-selipar tak bagi basah.

Oh. Ingat. Anda tak tahu, jadi anda tak faham.
Anda mesti cuba jadi seorang penjual selipar, dan barulah anda akan faham betapa susahnya menjadi seorang penjual selipar.

Asalkan rezeki itu halal,
mengapa tidak?

Jadi jemputlah, sahabat-sahabatku di Kuantan, marilah membeli selipar kat gerai kami ni. Service terbaik guaranteed.



Salam alaik~

=)

1 comment:

Encik Macho said...

wah ini barang baek nih! bagus2..ada je rezeki di mana2 kan..tiada alasan utk buat benda haram kata nak cari rezeki...good job

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...