Friday, April 9, 2010

Universiti Kebangsaan New York, Kerbau

Tajuk di atas adalah translation daripada State University of New York, University at Buffalo.

Satu petang, dalam kereta, on the way nak ke Ibu Pejabat Imigresen negeri Pahang, aku dengan mak aku berbicara tentang universiti. Abah dengar je, tapi abah macam tak respon sangat. Maybe sebab fokus dengan driving kot. Firstly aku describe kat mak tentang UB, dan RIT. Tentang major UB yang belum dapat, dengan RIT yang masih di review. Then aku explain kat mak aku satu satu, faedah dan keburukan setiap universiti tu. Lama la jugak kitorang bercerita.

Then mak aku come to conclusion. "Mak nak abang pegi UB. Tak kisah la pasal major tu, kalau ada rezeki mesti dapat nyer. Tapi kalau tak dapat takpe lah. Tukar la major lain. Rezeki bukan pilihan kita."

From that time, aku tekad, aku akan pergi UB, no matter what. Ok, aku tukar sponsor from MARA kepada JPA time nak apply dulu pun sebab mak aku suruh. And aku pilih UB pun sebab mak aku suruh. Bila terpaksa buat pilihan antara dua pilihan yang susah, aku akan always rujuk mak aku. And aku sure keputusan mak aku adalah yang terbaik.

So that's it. Sekarang, satu satunya pihak yang mampu halang aku daripada masuk UB adalah JPA. So, just tunggu je la result mereka minggu depan.

Sedih bila isu major bioteknologi di UB diperbesarkan. Memang lah susah, tapi bagi aku, benda benda yang rumit ni kita kena handle dengan berhikmah. Dengan iman. Tak perlu sampai timbul konfrontasi.
*jujur aku cakap, aku kecewa dengan kawan kawan aku. samada yg di INTEC, mahupun di UB*
Jangan sampai ibadah kita jadi sia sia. Berhati hati lah dalam berkata kata.

-pick2 kesayangan. pink,peach dgn grey untuk akustik. putih dgn gambar little girl tu untuk elektrik. dunlop tengah2 tu untuk bass. sentimental value sume ni... haha-

Nak tidur awal malam ni, esok bangun pagi pagi pastu pegi makan, pastu boleh belajar psikologi dengan seronok.

Selamat malam dunia. Selamat malam sahabat.

Salam alaik~
=)

7 comments:

weeeehoooooooooo! said...

=)
aku support ko dr tulang belakang.
ohh yeahh nnt leh la aku g ub shopping jumpe korg skali!

Syahmi Yem said...

haha.. oke..thanks! =)

aisya said...

bukan ke universiti negeri new york, kerbau? hahahaha.

ALeEn AziZ said...

mule2 cite psl u.. tetibe msuk psl pick gitar plak... ish3.. btw.. ikut nasihat parents insyaAllah berjaya..

ShiM dongbangshineesuju said...

Syahmi!! ikut nasihat ibu bapa insyaAllah berkat..
dtg la, aku smbut ko dgn penuh gemilang k ;))
and pape pn yg blaku b4 neh,
anggap lah kitorang tak pandai mnyampaikan
mklumat dgn btul dan b'hemah...
dun get sad..come!!
ta saba nk jmput ko and diyanna ;)

Syahmi Yem said...

aisya: em.. ye kot? haha

aleen: saje je nak letak gambar.. tanak bagi hambar..

cma: yep.. thanks! camtu la smgt yujinian.. baru semangat aku nak g UB.. haha

=)

Anonymous said...

salam singgah.
aku ikot ckp mak aku since dari mula mula pilih tadika smp plh u kt uk tho mak aku taktau u kt uk tu rupa cmna.

tapi naluri sorg ibu sntesa tepat. inshaALlah.
selamat berjuang! :)

-labu

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...